Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Σταύρου Ξ. Βαλτά, «Στους δρόμους και στις γειτονιές»

«Πρεμιέρα» ενώπιον κοινού για τον Σταύρο Βαλτά, το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. στην Στοά του Βιβλίου – Polis Art Cafe στο κέντρο της Αθήνας. (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου)

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, το συγγραφικό δημιούργημα του υπό τον τίτλο, «Στους δρόμους και στις γειτονιές», για το οποίο «έχουν να πουν αρκετά» τρεις άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να το διαβάσουν και να περιπλανηθούν στα κρυμμένα μονοπάτια των δρόμων και των γειτονιών της γενέτειρας του Σταύρου Βαλτά. Της Καλλονής της Λέσβου!

Πρόκειται για τους συγγραφείς, Αριστείδη Κυριαζή, Δημήτρη Βανέλλη (σεναριογράφος κόμικς) και Ανδρέα Χατζηνικολάου με τον τελευταίο να έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Ο Σταύρος Ξ. Βαλτάς είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ζει πολλά χρόνια στο Γέρακα και είναι ο πρώτος από την ομάδα της «Δημιουργικής Γραφής» που οργανώθηκε από τον συλλογικό φορέα του Γέρακα, «Πηγή» και έζησε τη χαρά, τα διηγήματα του να μορφοποιηθούν σε σελίδες καλαίσθητου βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο «Παράγραφος».

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Στους δρόμους και στις γειτονιές. Διηγήματα Λαογραφικά και Δοκίμια» είναι «ανοιχτή» σε όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και μάλιστα, να συμμετάσχουν στην συζήτηση που θα εξελιχθεί με τη συμμετοχή και του συγγραφέα.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Βαλτά ως ένα δείγμα του τρόπου γραφής του συγγραφέα.

“Οι δρόμοι όπως τους περπάτησα…” *

“Δρόμοι των πουλιών, δρόμοι των νερών, δρόμοι του φεγγαριού στα ήρεμα νερά του κόλπου, μουσικοί δρόμοι (Χιτζάζ, Χιτζασκιάρ, Ραστ, Νιαβέντ, Σαμπάχ), δρόμοι στρωμένοι με άσφαλτο, χωματόδρομοι με λασπόνερα, ντουσιμέδες και μονοπάτια, σοκάκια, λεωφόροι, αδιέξοδα.

Δρόμοι της ζωής, η πορεία, με χαρές, με λύπες, ο κάματος της δουλειάς, η πάλη με τα στοιχεία της φύσης, ο αγροτικός κύκλος, τα τραγούδια, τα μοιρολόγια, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, όλα αυτά και τόσα άλλα που σε γεμίζουν με εμπειρίες στο διάβα της!

Δρόμοι, παράλληλοι και κάθετοι, φιδωτοί και τεμνόμενοι σε οδηγούν σε τόπους μαγικούς, σε κόσμους παραμυθένιους, σε παραγκουπόλεις, σε ερείπια σεισμών και πολέμων.

Δρόμοι της χαράς και της ευτυχίας, δρόμοι του φωτός και του σκότους, της κόλασης και της ευδαιμονίας, της αρετής και της κακίας, δρόμοι, δρόμοι…

Δρόμοι που ταξιδεύουν στις γειτονιές των αναμνήσεων, στις γειτονιές του ονείρου, στις φτωχογειτονιές των χωριών και των πόλεων που ζήσαμε οι περισσότεροι.

Εδώ τα πράγματα φαίνονται πιο καθαρά! Ξεχωρίζεις πρόσωπα και γεγονότα! Βλέπεις την οικογένεια, τους φίλους, τους συγγενείς, τους γείτονες, τους συμμαθητές.

Αισθάνεσαι την οικειότητα, την θαλπωρή και την υγρασία. Μυρίζεις τον αέρα της αυλής σου, της θάλασσας, του κάμπου. Ακούς τις φωνές της γειτονιάς, του καφενείου, της πλατείας, της αγοράς, της εκκλησίας. Η ζωή που ζήσαμε με τη ζωή που ζούμε.

Όσα διαβάσετε είναι κείμενα που δείχνουν την ευαισθησία ενός τόπου, ενός λαού.

Είναι σκέψεις, εντυπώσεις, θρύλοι-παραδόσεις που αποτυπώθηκαν στο χαρτί κι ωρίμασαν για να μην εξαντληθούν οι μνήμες που μ’ έχουν σημαδέψει, έχουν χαρακτεί μέσα μου.

Είναι οι δρόμοι όπως τους περπάτησα εγώ που οδηγούν στην ψυχή του λαού…”

________________

Το δημοσιευόμενο απόσπασμα είναι ο πρόλογος του συγγραφέα και ο τίτλος επιλέχθηκε από την σύνταξη του “Ν” για τον προϊδεασμό του αναγνώστη.