Μαντί, τα ανατολίτικα τορτελίνια

Οι ανατολίτισσες νοικοκυρές συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει τα πιο μικρά μαντί. Εσείς, πάντως, μπορείτε, αν βαριέστε, να τα κάνετε και μεγαλύτερα.  

Τα μαντί είναι απλά και εξαιρετικά δημοφιλή. Η σάλτσα γιαούρτι και το κόκκινο βούτυρο τα στολίζουν και ενισχύουν την εξαιρετική γεύση τους.

Υλικά για τη ζύμη

2,50 φλιτζάνια αλεύρι,
μια πρέζα αλάτι,
2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο,
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε μαζί, το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το βούτυρο, τρίψτε να απορροφηθούν και προσθέστε προσεκτικά λίγο νερό για να κάνετε ζύμη ελαστική.
  • Σκεπάστε με πλαστικό και αφήστε τη για 30 λεπτά.
  • Κάντε κύλινδρο και χωρίστε τη στα 6.
  • Σκεπάστε και αφήστε άλλα 30 λεπτά. Με καθένα από τα κομμάτια ανοίξτε φύλλο με τον πλάστη, ή στη μηχανή ζυμαρικών.

Υλικά για τη γέμιση

200 γρ. κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο, ή από αρνί
2 κουταλιές σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
1 αβγό
αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Δουλέψτε μαζί όλα τα υλικά, να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάστε και διατηρήστε στο ψυγείο.

Παρασκευή

1. Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι το φύλλο σε μικρά τετράγωνα, σαν μεγάλες χυλοπίτες.
2. Βάλτε μια πρέζα γέμιση στη μέση του κάθε κομματιού ζύμης.
3. Με τα δάχτυλα, γυρίστε τραβώντας λίγο τη ζύμη να τυλίξει τη γέμιση.
4. Τα μικρούτσικα μαντί που θα δημιουργηθούν μοιάζουν σαν μεγάλα στραγάλια. Αλευρώστε τα καλά και κρατήστε τα σε λαμαρίνα, σκεπασμένα, μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα.

Σάλτσα γιαούρτι με κόκκινο πιπέρι για το μαντί

1,50 φλιτζάνι γιαούρτι
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
αλάτι
3 κουταλιές γλυκού κόκκινο πιπέρι, ή μείγμα γλυκιά πάπρικα και πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο, τριμμένο

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το γιαούρτι με το σκόρδο και το αλάτι και περιχύστε τα μαντί όσο είναι ζεστά. Σε μικρό τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι με το κόκκινο πιπέρι και περιχύστε τα μαντί, να κάνετε κόκκινα «ποταμάκια» στο γιαούρτι. Πασπαλίστε με το δυόσμο και άλλο πιπέρι ή πάπρικα.