Χριστουγεννιάτικο ρολό με κιμά γαλοπούλας

Για το Χριστουγεννιάτικο ρολό με κιμά γαλοπούλας, θα χρειαστούμε:  

Υλικά

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

75ml σως ή barbeque σως ή βαλσάμικο ξύδι

175ml ζωμό κοτόπουλο

1 ½ κουταλάκι πάστα ντομάτας

2 κιλά κιμά από γαλοπούλα

100 γραμμάρια γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

3 μεγάλα αυγά χτυπημένα

175ml κέτσαπ

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι αλλά να μην ροδίσει, για περίπου 10 λεπτά.

Εκτός φωτιάς, προσθέστε τη σάλτσα Worcestershire, το ζωμό και την πάστα ντομάτας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τον κιμά γαλοπούλας, το παραπάνω μίγμα με τα κρεμμύδια, τη γαλέτα και τα αυγά.

Ανακατέψτε ελαφρά και απαλά με τα ακροδάκτυλα και μην πιέζετε και σφίγγετε το μίγμα.

Αδειάστε το σε ένα (μη λαδωμένο) ταψί και με τα χέρια σας σχηματίστε το σε ρολό. Αφήστε το στο ψυγείο για λίγες ώρες για να σφίξει. Απλώστε ομοιόμορφα την κέτσαπ στην κορυφή του ρολού.

Ψήστε το για 1 ½ ώρα έως ότου η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 70ο C και ψηθεί καλά αλλά δεν στεγνώσει.

Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό, αλλά και την επόμενη μέρα κρύο, κομμένο σε λεπτές φέτες, μέσα σε σάντουιτς.

Συμβουλή

  1. Ένα τρυκ για να μην ραγίσει το ρολό και χαλάσει η όψη του είναι να τοποθετήσετε ένα δοχείο με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου την ώρα του ψησίματος.

2. Αν η ποσότητα σας φαίνεται μεγάλη, μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με τη μισή ποσότητα υλικών.