Θαύμα..! Μετά 11 χρόνια & υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, ο Δήμος Παλλήνης αποκτάει Δημοτική Επιτροπή Παιδείας!

Με καθυστέρηση 11 ετών, υπό την ασφυκτική πίεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και υπό τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για «παράβαση καθήκοντος», ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθαν. Ζούτσος υποχρεώθηκε στην σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης.

Η συζήτηση του θέματος προκλήθηκε με αίτημα 14 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης στην διατύπωση του οποίου, εμμέσως, προτείνονταν η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι αυτή καθαυτή η πρόταση, ζητούσε «τη λήψη απόφασης του Δ.Σ. για καταγγελία παράβασης καθηκόντων του κ. Δημάρχου Παλλήνης ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής.»

Το σκεπτικό της επίμονης άρνησης του κ. Α. Ζούτσου να μην συσταθεί η συγκεκριμένη επιτροπή στα 11 χρόνια που διοικεί τον ενιαίο Δήμο, περιέχει την προσωπική εκτίμηση, ότι με βάση τις μετέπειτα του 2010 νομοθετικές ρυθμίσεις «η Δημοτική Επιτροπή στερείται οποιασδήποτε αρμοδιότητας» και κατά συνέπεια «δεν ωφελεί σε τίποτε η λειτουργία της.»

Η άποψη αυτή κατατέθηκε από τον ίδιο για μια ακόμη φορά χθες, και όπως ήταν αναμενόμενο, σύσσωμη η αντιπολίτευση επικέντρωσε την αυστηρή κριτική της στο επιχείρημα ότι «η παιδεία δεν είναι μόνο ζήτημα ελαιοχρωματισμών, αντικατάστασης θυρών και εξωραϊσμών των σχολικών κτιρίων, ή μόνωσης μιας στέγης για να μη μπαίνουν τα όμβρια νερά» αλλά κάτι παραπάνω από όλα αυτά.

«Είναι -όπως, ειπώθηκε- διάλογος, δημόσιος προβληματισμός για την κατανόηση των ουσιαστικών προβλημάτων της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, της ειδικής αγωγής, της ψυχολογικής υποστήριξης όταν και όπου χρειάζεται και μιας σειράς άλλων θεμάτων που η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να τα αντιμετωπίσει.

Κοινή, πάντως, παραδοχή από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων που εξέφρασαν κατά την συνεδρίαση τις απόψεις τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της συμπολίτευσης, της αντίληψης ότι ο διάλογος είναι χρήσιμος και υπό προϋποθέσεις οδηγεί πάντα «σε ένα βήμα μπροστά» και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει σε όλους τους Δήμους της Αττικής με εξαίρεση το Δήμο Παλλήνης!

Στα θετικά της «αναγκαστικής» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η απόφαση του κ. Α. Ζούτσου να συσταθεί η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας – ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη «προχώρησε» σε κάποιες, πρώτες κινήσεις για την συγκρότηση της, εξαγγελία που αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την αντιπολίτευσηκαι όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η πρόταση των 14 Δημοτικών Συμβούλων για «τη λήψη απόφασης του Δ.Σ. για καταγγελία παράβασης καθηκόντων του κ. Δημάρχου Παλλήνης ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής.»

Ακολουθούν οι ομιλίες των Δημοτικών Συμβούλων που μίλησαν για το θέμα. Ταξινομήθηκαν με τη χρονολογική σειρά που έγιναν και περιλαμβάνονται εκτός των πρωτολογιών και οι δευτερολογίες που ακολούθησαν της ομιλία του κ. Δημάρχου.

Φιλίτσα Δασκαλάκη-Πανούση

Δημήτρης Καρκούλιας

Θανάσης Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης

Παναγ. Μερτύρης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

Ειρήνη Κουνενάκη, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Θεοδώρα Πασχαλίδου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σάββας Σεχίδης, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α. Δελμούζος

Θόδωρος Σταματίου

Δημήτρης Μπαξεβάνης

Σπύρος Κωνσταντάς, πρ. Δήμαρχος Παλλήνης

Ειρήνη Κουνενάκη (Δευτερολογία)

Θεοδώρα Πασχαλίδου (Δευτερολογία)

Παναγιώτης Μερτύρης (Δευτερολογία)

Μίλια Κόπτη

Μαρία Αμοργιανού