Σημαντική ημέρα για Ραφήνα και Πικέρμι! Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την όδευση του φυσικού αερίου

Υπεγράφη την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΑ Αττικής, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής και του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την όδευση του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου μέχρι και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, ξεκινώντας από τον Κόμβο της Ανθούσας.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, αλλά και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικούσε, σχεδίαζε και προχωρούσε μεθοδικά σε τεχνικοοικονομικές προτάσεις για να υλοποιηθεί ένα έργο πνοής και μια διεκδίκηση των κατοίκων επι 10ετίες.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας.

Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024, με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μετά την υπογραφή του συμφώνου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής , μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου.

Είναι έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά.

Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον».

Τα έργα διασύνδεσης, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km, του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου , προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου.

Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ανοίγει ο δρόμος για να φτάσει επιτέλους το φυσικό αέριο και στην Ανατολική Αττική.

Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου της στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς:

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής, μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου.

Ένα έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν πολλά τα χρόνια της διεκδίκησης. Είχε απορρίψεις, αδιαφορία, δυσκολίες, παλινωδίες. Είχε όμως και πείσμα, σχέδιο, ολοκληρωμένες προτάσεις τεχνικά και οικονομικά από πλευράς μας.

Είχε και ανθρώπους, που πρέπει να ευχαριστήσω από καρδιάς : Ολόκληρο το δυναμικό του Δήμου μας, τη διοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΑ Αττικής και τον κο Χατζηγιάννη προσωπικά, οι οποίοι λειτούργησαν με όραμα, ανοιχτό μυαλό, διάθεση συνεργασίας, προσφοράς υπερπήδησης δυσκολιών κι εμποδίων, για να φτάσουμε στις σημερινές υπογραφές.

Σημαντικός αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες για την οριστική όδευση του Φυσικού Αερίου και στην Ανατολική Αττική ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει, ο Γιώργος Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής.

Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον.

Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω έργα πνοής τέτοιου βεληνεκούς , που αφορούν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής , όπως η όδευση του Φυσικού Αερίου στις πόλεις μας, να αποτελέσουν τον οδηγό για τη συνεχή ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.