Π. Σκουρολιάκος: η κοινωνία του Δήμου Παλλήνης διεκδικεί Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας

Πάνος Σκουρολιάκος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική

Στη Βουλή μετέφερε με Ερώτηση του στον Υπουργό Υγείας το ζήτημα δημιουργίας Πρωτοβάθμιας Δομής Υγείας στο Δήμο Παλλήνης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, κ. Πάνος Σκουρολιάκος.  

Η διεκδίκηση πρωτοαναδείχθηκε από τη Δημοτική Παράταξη Δήμου Παλλήνης, “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας” τόσο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας με τη συλλογή υπογραφών προς υποστήριξη της όσο και σε επίπεδο αυτοδιοικητικό με την συζήτηση που προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης και την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης από όλες τις παρατάξεις.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της Ερώτησης του κ. Πάνου Σκουρολιάκου

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άμεση Ανάγκη Δημιουργίας Πρωτοβάθμιας Δομής Υγείας στον Δήμο Παλλήνης»

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID 19) και οι συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί δοκιμάζουν τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αναγκών, εξαιτίας και της πανδημίας του Κορωνοϊού, αναχαιτίζοντας τη μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία.

Οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία, μπορούν να συμβάλλουν στην εξω-νοσοκομειακή παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών.

Ο Δήμος Παλλήνης, Καλλικρατικός Δήμος της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Παλλήνης και Γέρακα και της κοινότητας Ανθούσας, καταγράφει σήμερα πληθυσμό 54.500 κατοίκους (απογραφή 2011).

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό της Ανατολικής Αττικής.

Όμως, στον Δήμο Παλλήνης, δεν υπάρχει δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε ολόκληρο τον Δήμο υπάρχουν μόνο δύο συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, οικογενειακοί γιατροί.

Τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία λειτούργησαν, σε πλήρως εξοπλισμένο χώρο, παραχωρημένο από τον Δήμο Παλλήνης από το 2007, έπαψαν να λειτουργούν το 2013. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, δυσχεραίνουν την κάλυψη και την παροχή ουσιαστικής προστασίας των κατοίκων του Δήμου Παλλήνης.

Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την αναγκαιότητα της δημιουργίας και λειτουργίας Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο Παλλήνης και, συγκεκριμένα, στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών ΙΙΙ, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί το 2013. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Υπουργό συνοδευόμενη από όλα τα σχετικά στοιχεία προηγούμενων ενεργειών.

Η Δημοτική Παράταξη, ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του Δήμου Παλλήνης έχει αρχίσει να στηρίζει μέσω της υπογραφής του τη δημιουργία Πρωτοβάθμιας Δομής Υγείας στον Δήμο Παλλήνης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σχέδιό του για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο Παλλήνης;

2. Πώς προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων για τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ανατολικής Αττικής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)