Με 23 ψήφους η πλειοψηφία του Δ.Σ. επικύρωσε την επιλογή του Δημ. Παπαστεργίου για την προεδρία της ΚΕΔΕ

Νέος πρόεδρος του 31μελούς Δ.Σ. ΚΕΔΕ με 23 ψήφους υπέρ και 6 λευκά, εκλέχθηκε κατά την σημερινή ψηφοφορία ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τον κ. Δ. Παπαστεργίου ψήφισαν, εκτός των μελών της 19μελούς παράταξης του, οι αιρετοί του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμού καθώς και η ανεξάρτητη παράταξη του Γιώργου Ιωακειμίδη.

Τα 6 μέλη της προσκείμενης στο ΚΙΝ.ΑΛ παράταξης ψήφισαν λευκό ως “αντίδραση” διαμαρτυρίας για τον “αποκλεισμό της αντιπολίτευσης” στην σύνθεση του τετραμελούς Προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο οποίος προοριζότανε για την Εκτελεστική Επιτροπή και στην θέση του προτάθηκε ο κ. Ευάγγελος Μπαρμπάκος.

Για τις άλλες τρεις θέσεις του Προεδρείου, εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

-A’ αντιπρόεδρος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου με 20 ψήφους υπέρ και εννέα ψηφοδέλτια «λευκά».

-Β’ αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος με 18 υπέρ και 10 λευκά

Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου -Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης με 18 υπέρ και 10 λευκά.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, προέβη σε δηλώσεις προς το σώμα του Δ.Σ.

Είπε, μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη τιμή η εκλογή μου στην θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, η οποία εκπροσωπεί το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνέβαλε τα μέγιστα στην περίοδο της κρίσης και κράτησε την κοινωνία όρθια».Στόχος μας είναι να συνθέσουμε».

«Δεν τα ξέρω όλα, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αλλά έχω την τεράστια διάθεση να μάθω, με τη βοήθεια και σε συνεργασία με τους αντιπροέδρους και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που η σημερινή πραγματικότητα και τα ίδια τα προβλήματα υπαγορεύουν. Υπάρχει μεγάλος ζωτικός χώρος στη Δημόσια Διοίκηση, τον οποίο οι δήμοι, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τον καταλάβουμε.

Καταλαβαίνουμε ότι προκύπτουν καινούργια θέματα, μεταξύ αυτών και ο «Φιλόδημος», τα οποία θα μας απασχολήσουν. Όλοι μας καλούμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε συνθέσεις, να προσθέσουμε απόψεις και όπου διαφωνούμε να το κάνουμε κόσμια.

Είμαστε μαζί και συμπορευόμαστε χωρίς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δήμων. Αν ξεχωρίζαμε κάποιους αυτοί είναι οι μικροί δήμοι, που παλεύουν με δυσανάλογες με τους μεγάλους δυνατότητες και ευκαιρίες και τα 2/3 των νέων δημάρχων, που προέρχονται από αυτούς τους δήμους, και στους οποίους ως ΚΕΔΕ θα είμαστε αρωγοί στο έργο τους».

Με αφορμή δε την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε τους αιρετούς «να αναλογιστούμε κατά πόσο οι πόλεις μας είναι προσβάσιμες και φιλικές απέναντι στα άτομα με αναπηρία».

Ο α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλάξει η Αυτοδιοίκηση την θεσμική της αξιοπιστία και να αντισταθεί στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

Σημείωσε ότι είναι βαρύ το έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Αξιολογώντας δε τις προτεραιότητες, είπε ότι πρώτο θέμα είναι το μεταναστευτικό και δεύτερο η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικά για το μεταναστευτικό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των αιρετών και «να βάλουν όλοι πλάτη».

Ο β΄ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά με διεκδικητικό λόγο, προκειμένου να βοηθήσουμε την εκάστοτε κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν έχει δοθεί ο αναπτυξιακός ρόλος και χώρος που αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αυτοδιοίκηση, κρατώντας ένα πράγμα, ότι δηλαδή η ΚΕΔΕ πρέπει να αντέξει και με την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνουμε πράξη το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί την κοινωνία.

Ο Γιάννης Λυμπέρης εκ μέρους του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» σημείωσε ότι η παράταξή του θα συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν το θεσμό, υπογράμμισε ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ακόμη σε σημείο σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, και αν γίνει έστω και ένα βήμα, αυτό θα είναι σημαντικό.

Ο Δημήτρης Μπίρμπας, εκ μέρους της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» σημείωσε ότι η παράταξή του πιστεύει και ευελπιστεί στη συνεργασία, τονίζοντας ότι σήμερα δύο είναι τα βασικά καθήκοντα της Αυτοδιοίκησης: Να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της, να κάνει πράξη αυτό που χρόνια διεκδικεί, Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, εκ μέρους της «Νέας Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη νίκη» της παράταξης του κ. Παπαστεργίου, και ευχήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γ. Ιωακειμίδης, επικεφαλής της “Νέας Αυτοδιοίκησης” ολοκληρώνοντας την σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, του Απόστολου Κοιμήση και του Σίμου Δανιηλίδη, δύο αιρετών με προσφορά στην αυτοδιοίκηση.

Ο Κώστας Πελετίδης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συμμετέχει ως παρατηρητής στο ΔΣ, ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη, αποφάσεις και αγώνες που θα δώσουν λύση στα προβλήματα.

Τέλος ο Νίκος Σακούτης, εκ μέρους του «Συντονισμού Αιρετών» – επίσης παρατηρητής στο ΔΣ- κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιδιώξει λύσεις για το καλό των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης.

Οι εκλεγέντες στην 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

-Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι (ΝΔ): Γιώργος Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου -Χολαργού, Νίκος Μελετιου, δήμαρχος Ασπροπύργου, Βαγγέλης Μπαρμπάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας

-Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΚΙΝΑΛ): Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας, Δημήτρης Τσιαντής, δημοτικός σύμβουλος Πλαστήρα

-Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ): Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων

-Νέα Αυτοδιοίκηση (Ανεξάρτητοι): Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρεντη.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α’ αντιπρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Β’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης