Συνάντηση του νέου Προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών

Το νέο Προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Κατά τη συνάντηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να μεταβεί στην επόμενη ημέρα.

Επίσης στη συζήτηση τέθηκε το θέμα του προγράμματος «ΦιλόΔημος» και τις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις πτυχές του προβλήματος ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, διαβεβαιώνοντας πως με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και το νέο πρόγραμμα που δρομολογεί από τον προσεχή Ιανουάριο, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τα ενταγμένα έργα, ενώ για όσα έργα δεν ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν στα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επίσης από την ΚΕΔΕ τέθηκε ως προτεραιότητα η στελέχωση των μικρών και περιφερειακών δήμων για την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών. Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μέσω τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει η ΕΕΤΑΑ, οι μικροί και περιφερειακοί δήμοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν μελέτες και έργα.

Τέλος κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο το νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο για την επόμενη ημέρα της Αυτοδιοίκησης και το οποίο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, θα περιλαμβάνει το ζήτημα διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης αλλά και μεταξύ των δήμων και περιφερειών και τον ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσαν τα ακόλουθα:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συναντήθηκα με το νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κ. Παπαστεργίου, έναν άξιο Δήμαρχο, τον συγχάρηκα για τη μεγάλη επιτυχία του και εξέφρασα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα είναι στενότατη και πολύ δημιουργική. Θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στην πρώτη μας συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο και το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήσαμε μια σειρά επίκαιρα και επείγοντα θέματα. Ενημέρωσα το προεδρείο της ΚΕΔΕ για τα έργα της Αυτοδιοίκησης μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Επανέλαβα τα στοιχεία ότι τα έργα αυτά προϋπολογισμού 1,250 δισ. ευρώ στηρίζονταν σε πραγματική χρηματοδότηση μόλις 134 εκατ. ευρώ. Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που έχει υπάρξει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επανέλαβα ότι ήδη είμαστε σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διασφαλίσουμε πραγματικά χρήματα, πραγματικούς πόρους για πραγματικά έργα.

Επομένως θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά τον νέο νόμο της Αυτοδιοίκησης με την ισχυρή διεύρυνση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς συμφωνούμε ότι θα επεξεργαστούμε από κοινού αυτόν τον νόμο. Θα είναι ένας νόμος που θα έχει τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης, θα είναι για το καλό και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και θα ανοίγει μια νέα εποχή.

Δ. Παπαστεργίου: Το μήνυμα το οποίο μας μετέφερε ο υπουργός είναι ένα, ότι δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό. Στις 15:00 μ.μ. τελειώσαμε τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ και στις 16:00 μ.μ. βρεθήκαμε εδώ για να δούμε ακριβώς όλα αυτά που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση από άκρη σε άκρη. Το θέμα του «Φιλόδημου» νομίζω πως έχει ξεκαθαρίσει πλέον, με τις λύσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι δήμαρχοι να μην ανησυχούν, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα. Συζητήσαμε όμως και για ένα άλλο θέμα, το οποίο μας «καίει» ιδιαίτερα και νομίζω πως μέσω της ΕΕΤΑΑ θα μπορέσουμε κι αυτό να το τρέξουμε και είναι η ωρίμανση των μελετών.

Τα δύσκολα αλλά και τα ωραία είναι μπροστά μας και μαζί με το Υπουργείο θα δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τ. Θεοδωρικάκος: Συγχαρητήρια και πάλι και καλή δουλειά.

Δ. Παπαστεργίου: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.