Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. 50.000 ενεργά κρούσματα covid, 4.800 νοσηλεύονται

Σε εγρήγορση ενόψει των εορτών καλούν οι ειδικοί, φοβούμενοι πιθανή νέα έξαρση στα κρούσματα που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ύφεση. «Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα από κορωνοϊό.

Σημείωσε ότι πρέπει να αποφύγουμε το εφησυχασμό, «καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα».

Την ίδια ώρα, αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο το πλαίσιο γύρω από τον εμβολιασμό, με στόχο την αύξηση τους σε όλες τις κατηγορίες, αλλά κυρίως στους τρίτη δόση, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει κάνει την δεύτερη δόση στις 12/5/2021 στις 13/12/2021- εφόσον δεν έχει κάνει στην αναμνηστική δόση- θα θεωρείται ανεμβολίαστος, συνεπώς θα υπάγεται στο πλαίσιο των απαγορεύσεων που αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες (απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους – εστίαση, ψυχαγωγία, κλπ).

Η κ. Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, γωστοποίησε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι στα 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα.

Συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 5Ο ετών».

Μιλώντας για την πληρότητα των κλινών covid, είπε ότι σε όλη τη χώρα η πληρότητα απλών κλινών έχει φτάσει το 67% και η πληρότητα ΜΕΘ covid 80%. Με βάση τον δείκτη Rt, ο οποίος βρίσκεται στο 0,96, «υπολογίζεται ότι όλο τον Δεκέμβριο θα έχουμε 600 με 700 διασωληνωμένους».

Χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

Η πλατφόρμα για 5-11 ετών

Αύριο, Παρασκευή, ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ασφαλή όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η “Όμικρον”, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική»

Η επέκταση της Όμικρον είναι δεδομένη

Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη χώρα μας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του Δέλτα να αυξάνεται μέρα με την μέρα».

Τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής. Όσον αφορά την νοσηρότητα, σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.

«Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στην Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Όμικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα «η Όμικρον διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».