Εγκρίθηκε από το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α η πολεοδομική μελέτη ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Κτήμα Καμπά

Με απόφαση του Κεντρικού Συµβουλίου Πολεοδοµικών Θεµάτων και Αµφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμόυ και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη (γνώριμος από τη συμμετοχή του στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Παλλήνης) εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τοµέα στη θέση Κτήμα Καμπά, στην Κάντζα Παλλήνης -συνολικής επιφάνειας περίπου 133.000 τετρ. μέτρων- και ουσιαστικά δρομολογείται η έναρξη κατασκευής του μεγαλεπήβολου έργου, 14 χρόνια μετά την εξαγγελία του!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτός της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης “επικυρώθηκε και ο καθορισμός οριογραμμών των ρεμάτων της περιοχής.”

Κατά το Υπουργείο, “η απόφαση (της έγκρισης) ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της οργανωμένης δόμησης, (και) οριοθετεί το πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής.”

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης, απομένουν η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η έγκρισή του από το ΣτΕ και η δημοσίευση του σε ΦΕΚ.

Δυστυχώς, η έλλειψη, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης εκ μέρους του Δήμου Παλλήνης, σε ό,τι αφορά το “περιεχόμενο” της τροποποιημένης πολεοδομικής μελέτης, στερεί από τους δημότες την δυνατότητα γνώσης ή και αντίληψης ως προς το τι πρόκειται, τελικά, να ανεγερθεί στην υπό δόμηση έκταση των 80.000 τ.μ. εντός του Κτήματος Καμπά, με συνέπεια, οποιαδήποτε διακινούμενη πληροφορία να μπαίνει σε μεγεθυντικό φακό και στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Κι όμως, πρόκειται για ένα έργο που θα “μεταλλάξει” την φυσιογνωμία της Παλλήνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και αν, μη τι άλλο, η δημοτική αρχή, όφειλε, αντί να αποκρύπτει, να σιωπά ή και να “διαψεύδει” να παρέχει εξαντλητική ενημέρωση μέσω ενός συνεχούς διαλόγου με την τοπική κοινωνία.

Δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα, Ευθ. Μπακογιάννη

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύµιος Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά:

«Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να διασφαλίζεται ο ήπιος χαρακτήρας των προτεινόµενων τουριστικών ή παραγωγικών αναπτύξεων και ο σεβασµός στην φέρουσα ικανότητα του φυσικού, τοπιακού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα να τηρούνται οι κατευθύνσεις του υπερκείµενου σχεδιασµού. Ο καθορισµός ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισµώνδόµησηςπραγµατοποιείταισύµφωνα µε τις αρχές της επιστήµηςγια τις ειδικές περιοχές με τελικό πάντα στόχο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης».

Από πλευράς της εταιρείας που έχει την ευθύνη υλοποίησης της πολεοδομικής μελέτης, σε παράλληλο προς την ανακοίνωση του Υπουργείου, χρόνο έγιναν γνωστά μέσω ανακοίνωσης, τα εξής:

Η διοίκηση του ομίλου Eλλάκτωρ θα αρχίσει την αναζήτηση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την προώθηση της επένδυσης η οποία θα περιλαμβάνει συγκρότημα με κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχείο, χώρους αναψυχής, καταστήματα και πολιτιστικές χρήσεις όπως το μουσείο οινοποιίας ώστε να αναδεινύεται η ιστορία του χώρου, κ.α.

Ο σχεδιασμός της REDS, της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ που ανήκει το ακίνητο του παλαιού οινοποιείου, προβλέπει γενικότερα την ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων εντός του κτήματος.”