Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ανατολική Αττική από 12:30 π.μ μέχρι τις 5:00 το πρωί από το Σάββατο προς Κυριακή

Μισή ώρα μετά την αλλαγή της ημέρας, από το Σάββατο προς την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 π.μ μέχρι τις 5:00 το πρωί. Στις περιοχές που επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας είναι και η Ανατολική Αττική με επίπεδο επικινδυνότητας 3.

Οι υπόλοιπες περιοχές που είναι ενταγμένες στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 και θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι: Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Αχαΐα, Βοιωτία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Καθώς επίσης, στις περιοχές με επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Οι εξαιρέσεις

Όσον αφορά τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4», εξαιρούνται:

  • Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)

Τι αλλάζει στο χάρτη

Αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα ισχύσουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες.

Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

‘Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2.

Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.

Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Στις εξαιρέσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά: Σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται:

Οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
Όσοι βρίσκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Οι δηλώσεις του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη

Διπλασιασμό των κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα, όπου μεσοσταθμικά ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 10 και των δασωληνωμένων τους 90 ασθενείς. Στην Αττική είπε ότι παρουσιάστηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο συμπλήρωσε πως η αύξηση εκτός Αττικής έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του Λεκανοπεδίου στα συνολικά κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων επισήμανε ότι οι νέοι μεταξύ 19 και 40 χρόνων μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι άτρωτοι.