Θέατρο σε 111 αρχαιολογικούς χώρους από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 111 αρχαιολογικοί χώροι όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αρχαία Κόρινθος, το κάστρο της Πύλου, το μικρό θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου, ο αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης και το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα, στο πλαίσιο του προγράμματος, «Όλη η Ελλάδα Ένας πολιτισμός» που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρεμιέρα θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Θα ξεκινήσει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Έντεκα καλλιτεχνικοί οργανισμοί συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα:

Το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Μεταξύ των παραστάσεων είναι:

  • το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο», ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στην Μυθολογία του Τσιφόρου που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου για το Θέατρο Τέχνης,
  • το «Αμάρτημα της μητρός μου», που σκηνοθετούν για το Εθνικό Θέατρο στην αγγλική γλώσσα οι Δανάη Ρούσου και η Ρένα Κυπριώτη,
  • ο «Κωνσταντίνος Καβάφης», ένα μουσικό έργο του Θοδωρή Οικονόμου για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,
  • το πρωτότυπο έργο του Γιώργου Βέλτσου «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού», που θα ανεβάσει η Λυρική και θα ερμηνεύσει η Ρένη Πιττακή, και
  • οι «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», οπτικοακουστική περφόρμανς της Λουΐζας Κωστούλα (Violet Louise), με την Αγλαΐα Παππά και τον Χάρη Χαραλάμπους, που ανεβάζει το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, το πρόγραμμα έχει και εικαστικά:

Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ παρουσιάζει στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, ενώ το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.