Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συμπόσιου Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Γέρακα

Σε κλίμα αυξημένου ενδιαφέροντος από το κοινό που γέμισε το Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνέδρων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου, το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας σε συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης και των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης».

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίου με ομιλίες που ακούστηκαν στα έξι Συμπόσια Επικούρειας Φιλοσοφίας, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένει τις προτάσεις των μελών των Κήπων του Επίκουρου για την ενίσχυση του «Πάρκου του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού, Δ.Ε. Γέρακα.

Ο κ. A. Ζούτσος υπενθύμισε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πρόταση που τέθηκε στο περσινό Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας και υλοποιήθηκε άμεσα από το Δήμο Παλλήνης.

Στο εφετινό Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας από μέλη των Κήπων και προσκαλεσμένων πανεπιστημιακών, όπως των καθηγητών Θεοδόση Τάσσιου και Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη.

Ανάμεσα στις ομιλίες ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση από τον Νορβηγό καθηγητή Έσπεν Χάουγκ, για πρώτη φορά παγκοσμίως σε φιλοσοφικό συνέδριο, μιας νέας θεωρίας Ενοποίησης της Φυσικής, που βασίζεται στην ατομική θεωρία, σε πειραματικά δεδομένα και σε εκτενή μαθηματική ανάλυσή τους.

Επιπλέον, αναδείχθηκε με εύγλωττο τρόπο η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική δράση της φυσιοκρατικής Επικούρειας φιλοσοφίας, μέσα από βιωματικά παραδείγματα αντιμετώπισης της ανεργίας, της μετανάστευσης, μιας βαριάς αρρώστιας και του θανάτου.

Συναισθηματική ανάταση στους συνέδρους προκάλεσε και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου, όπου ξεχώρισε η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του επικούρειου ποιητή Κ.Π. Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, τα οποία ερμήνευσε με άρτιο τρόπο η υψίφωνος, Μαρία Μητσοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εργασίες του 6ου Συμποσίου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.pallini.gr και www. epicuros.gr

Spiroulina PLATENSIS ... το όπλο της φύσης για την τριχόπτωση!