Συναυλία από τον Mίλτο Πασχαλίδη αφιερωμένη στον Νικόλα Άσιμο. Παρασκευή & Σάββατο στο Badminton

Την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο ο Μίλτος Πασχαλίδης θα αφήσει για λίγο στην άκρη την προσωπική του δισκογραφία και θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη παράσταση στο Μικρό Προαύλιο στο Badminton. Τίτλος «Venceremos.» Και οι δύο βραδιές είναι αφιερωμένες στον Νικόλα Άσιμο. Ταλαντούχος συνθέτης και τραγουδοποιός ο Νικόλας Ασιμος έχει αφήσει το στίγμα του, στην ελληνική μουσική σκηνή και κυρίως, έγινε “κτήμα” όλων των νέων, πρώην και σημερινών….- Και δεν είναι μόνο ο τρόπος που διάλεξε ο ίδιος να φύγει από τη ζωή.

Παρόλο που η σχέση του με την επίσημη δισκογραφία ήταν υποτυπώδης, εντούτοις τα τραγούδια του έχουν καταφέρει να «περάσουν» στο κοινό. Ισως σε αυτό έπαιξε ρόλο η προσωπική παρέμβαση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, όπου μετά το θάνατό του, παρουσίασε δύο μεταθανάτιους δίσκους με νέες ενορχηστρώσεις και αλλαγές που ήθελε να κάνει. Δύο δίσκους οι οποίοι στηρίζονταν στις «Παράνομες Κασέτες» που έγραφε και διακινούσε ο ίδιος. Ενδεικτικό παράδειγμα ο “Μπαγάσας”, που ενώ στην αρχική του ηχογράφηση (Παράνομη κασέτα Νο 000008 Στο Φανάρι του Διογένη) τον τραγουδούσαν ως ντουέτο ο Νικόλας και η Σωτηρία Λεονάρδου,όμως στον δίσκο εμφανίστηκε μόνο η φωνή του Άσιμου.

Οι “παράνομες κασέτες”, όπως ήθελε ο ίδιος να τις ονομάζει, λόγω του στιχουργικού τους περιεχομένου, ηχογραφήθηκαν σε σπίτια ή άλλους κατάλληλους (ή μη) τόπους με διάφορους μουσικούς και διακινούνταν “υπόγεια” μέσω του ίδιου του καλλιτέχνη ή φίλων του, αποφεύγοντας έτσι την εκμετάλλευση των συνθέσεών του από τις δισκογραφικές εταιρίες.

Όταν ήταν εν ζωή, ηχογράφησε, πλην των κασετών, ένα single με 2 τραγούδια και ένα δίσκο και συμμετείχε και σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με 5 δικές του συνθέσεις. Οι υπόλοιπες εκδόσεις τραγουδιών του είναι μεταθανάτιες. Η επίσημη δισκογραφία του περιλαμβάνει το άλμπουμ «Ο Μηχανισμός – Ο Ρωμιός» (δίσκος 45 στροφών που λογοκρίθηκε Μάιος 1975) και «Ο Ξαναπές» (δίσκος 33 στροφών, συμμετέχουν, η Χάρις Αλεξίου, ο Β. Παπακωνσταντίνου και η Αθηναϊκή Κομπανία).

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε τραγουδήσει ένα τραγούδι με τίτλο «Ο φίλος μας» αναφερόμενος στον Νικόλα Άσιμο, δηλώνοντας: «Το τραγούδι αυτό, είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο. Τον καλλιτέχνη και άνθρωπο που έζησε και αμφισβήτησε με συνέπεια και πίστη αυτόν τον κόσμο της βαρβαρότητας». Ισως με αυτές τις λίγες λέξεις να τα είπε όλα.

Τον Μίλτο Πασχαλίδη επί σκηνής συνοδεύουν οι Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και τις ενορχηστρώσεις, η Μιρέλα Πάχου στο ακορντεόν, πιάνο και τραγούδι και ο Δημήτρης Μουτάφης στο πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και κάποια δικά του κομμάτια.

Ωρα έναρξης: 21.00
Θέατρον badminton: Αύλειος Χώρος.