Σ. Φάμελλος: “Να επιταχύνουν οι Δήμοι την αποστολή των ορίων οικισμών στους δασικούς χάρτες”

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, έγινε η έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Τοπική Αυτοδιοίκηση Δάσος – Περιβάλλον – Δασικοί Χάρτες» που διοργανώθηκε, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του, ο Αν. Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τη στάση και τις δράσεις του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες, αλλά και της δασικής πολιτικής γενικότερα.  

Ειδικότερα, ο Υπουργός παρουσίασε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα για τη χώρα από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, αφού με αυτό το εργαλείο προασπίζεται ο δασικός πλούτος στην Ελλάδα, βελτιώνεται και οριοθετείται η αντίστοιχη δασική και περιβαλλοντική πολιτική, ενώ γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη συνταγματική επιταγή της σύνταξης Δασολογίου και ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε την πρόσφατη τροπολογία νόμου που αφορά την παράταση υποβολής αντιρρήσεων, κατά 45 μέρες, και την παροχή δυνατότητας εξαίρεσης από την αναδάσωση εκτάσεων που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα και εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση μείωσης των τελών αντιρρήσεων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους καθώς και στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ για ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των δασικών υπηρεσιών.

Πληροφόρησε, επίσης, το κοινό ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν τροποποιήσεις στη Δασική Νομοθεσία και θα εκδοθούν Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι που θα έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς την εξαγορά ή χρήση εκχερσωμένων εκτάσεων, την αντιμετώπιση πρόδηλων σφαλμάτων στους χάρτες, καθώς και την αποτύπωση σε αυτούς των νομίμων πράξεων της διοίκησης.

Τέλος, ο Αν. Υπουργός εξήρε την στάση της ΠΕΔΚΜ στο θέμα των δασικών χαρτών, με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε η τελευταία στις 15 Μαρτίου. Σε αντίθεση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η οποία ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, η ΠΕΔΚΜ στήριξε ουσιαστικά, πολιτικά και τεχνικά, το έργο των δασικών χαρτών και κατέθεσε προτάσεις με γνώμονα την επιτυχή πραγματοποίησή του.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο των Δήμων στην υλοποίηση του έργου μέσω της ανάρτησης των ορίων των εγκεκριμένων ή μη σχεδίων πόλεως και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλεπόταν από το Νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016. Ζήτησε δε την πρωτοβουλία της ΠΕΔΚΜ ώστε να υλοποιήσουν αυτή την υποχρέωση όλοι οι Δήμοι που δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Σημείωσε δε ότι οι Δήμοι οφείλουν να επιταχύνουν για να καλύψουν τους δημότες τους και να προστατέψουν τις περιοχές κατοικίας. Για το λόγο αυτό θα δοθεί χρόνος από το ΥΠΕΝ μέχρι τη λήξη της περιόδου ανάρτησης για κάθε ΟΤΑ.

Τέλος, απαντώντας στο αίτημα της Ένωσης για ατέλεια στις αντιρρήσεις που υποβάλλουν οι ΟΤΑ, πληροφόρησε πως αυτό είναι στις προθέσεις του Υπουργείου και πως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών αναζητείται η κατάλληλη ρύθμιση για την υλοποίησή του.

Συνοψίζοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος τόνισε τα εξής:

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν αντιρρήσεις σε εκτάσεις που αναγνωρίζουν ότι έχει τεθεί ορθά ο πρότερος και ο σημερινός χαρακτήρας. Αντιρρήσεις πρέπει να υποβάλλονται εκεί που υπάρχει τεκμηρίωση μέσω φωτοερμηνείας για άλλη χρήση από αυτή που αναγράφει ο χάρτης.

Τα εργαλεία που ήδη έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ, όπως η άρση αναδάσωσης σε νόμιμες γεωργικές χρήσεις, οι αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης, η επίλυση των πρόδηλων λαθών και η αποτύπωση νόμιμων πράξεων της διοίκησης, μειώνουν κατά πολύ την ανάγκη των πολιτών να υποβάλλον αντίρρηση, ανακουφίζοντάς τους από το αντίστοιχο κόστος.

Στις περιπτώσεις δε που οι πολίτες επιλέξουν την υποβολή αντίρρησης μπορούν να πληροφορηθούν από τα σημεία στήριξης που λειτουργούν σε κάθε Νομό, για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς να είναι ανάγκη, στις περισσότερες περιπτώσεις, να υποβληθεί επίσημο τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ η απόδειξη έννομου συμφέροντος για την κατάθεση της αντίρρησης γίνεται απλώς και με το Ε9, χωρίς να απαιτούνται οι τίτλοι ιδιοκτησίας.