22 Αυγούστου η πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των φετινών βάσεων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ

Μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου αναμένεται η δημοσίευση των φετινών βάσεων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Η πληροφορία προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας με πιθανό ενδεχόμενο η ανακοίνωση να γίνει την πρώτη ημέρα της προσδιορισμένης εβδομάδα, δηλαδή, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016.

Καλού-κακού,κρατείστε “μικρό καλάθι” αφού, πλην του υπουργείου Παιδείας, τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη οφείλουνχωρίς καθυστέρηση– να δώσουν τα αποτελέσματα των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων για τις σχολές που εποπτεύουν (π.χ. στρατιωτικές), ώστε να ενταχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Σημειώνεται, ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Με τα έως τώρα δεδομένα, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών θα διευρυνθεί, καθώς η Ιατρική Αθηνών θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στον αντίποδα τα παιδαγωγικά τμήματα δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω και από τα 10.000 μόρια. Και αυτό, διότι τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα «πληρώνουν» τους μηδενικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ «απομονώθηκαν» σε δικό τους πεδίο – γεγονός που θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις τους έως και στα 9.000 μόρια.
  • Το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.
  • Οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές, ακόμη και 2.000 μορίων και πάνω.
  • Θα υπάρξουν σχολές με σημαντική άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.