Εντυπωσιακή σε όγκο & παλμό η πορεία των μαθητών Λυκείων στην διεύθυνση Δ.Ε. στο Γέρακα

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών από τα Λύκεια της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, η οποία ξεκίνησε από τον Προαστιακό Παλλήνης και κατέληξε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Γέρακα.

Η συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας ξεπέρασε κάθε προηγούμενη και αυτό που αξίζει να επισημανθεί και μάλιστα να προταχθεί στο επίπεδο των εντυπώσεων, το γεγονός ότι από την συνθηματολογία που κυριάρχησε από την αρχή ως και το τέλος της πορείας επιβεβαιώθηκαν οι δηλώσεις των μαθητών το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία ανάμιξη στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους.

Οι μαθητές έμειναν αρκετή ώρα στην Διεύθυνση Δ.Ε. διαδηλώνοντας άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με ευρηματικά συνθήματα, παρέδωσαν στον ασκούντα χρέη διευθυντή, κ. Στέφανο Καπέλλα, το ψήφισμα τους –“εγώ δεν έχω αρμοδιότητες και δυνατότητες να ασχοληθώ με τα αιτήματα σας”, φέρεται να είπε στους μαθητές και δίχως να προκληθούν επεισόδια ή και εντάσεις αποχώρησαν αργά το μεσημέρι.

Επεισόδια, όμως, συνέβησαν κατά την διαδρομή των διαδηλούντων μαθητών από τον Προαστιακό προς το Γέρακα, ευτυχώς, δεν πήραν διαστάσεις, συγκεκριμένα, μικρός αριθμός πολιτών, νεαρής ηλικίας, έχοντας, προφανώς προσχεδιάσει την αντίδραση τους, πέταξαν …οπωρικά και άλλα μικρο-αντικείμενα κατά των μαθητών, προκλήθηκαν στιγμιαίες αντιδράσεις, πλην, όμως, με την παρέμβαση αστυνομικής δύναμης και κάποιων γονέων και εκπαιδευτικών, τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πορεία των μαθητών συμμετείχαν αρκετοί εκπαιδευτικοί και γονείς ως ένδειξη υποστήριξης των αιτημάτων των μαθητών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων με την οποία προσκλήθηκαν οι μαθητές να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο περιεχόμενο της, γίνεται αναφορά στις διεκδικήσεις των μαθητών.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων για το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, η μαθητική κοινότητα προχώρησε σε μαζικές κινητοποιήσεις, πρώτη κορύφωση των οποίων ήταν η μεγάλη πορεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων τη Δευτέρα 10/2 στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, ήδη βρίσκονται σε κατάληψη πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα μεταξύ των οποίων τα σχολεία του Γέρακα (Ιο, 2ο ΓΕΛ, 3ο Γυμνάσιο), της Παλλήνης (1ο, 2ο ΓΕΛ, Μουσικό), των Γλυκών Νερών (Ιο, 2ο ΓΕΛ) και του Πικερμίου, στο οποίο υπήρξαν μάλιστα σκηνικά λεκτικής καθώς και σωματικής βίας από τον Δήμαρχο της Ραφήνας προς μαθητές.

Μέσω της δράσης μας οι μαθητές απαιτούμε:

1) Την άρση της de facto οδηγίας εξίσωσης των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των δημοσίων Α.Ε.Ι., και έμμεσης αναγνώρισης εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς πιστοποίηση. Έτσι, καταστρατηγείται η δημόσια εκπαίδευση και ο μόχθος των μαθητών και φυσικά ακούγεται απίστευτα υποκριτική η παράλληλη σκέψη για επαναφορά της βάσης του 10 στην διαδικασία εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. με ταυτόχρονη “δραστική μείωση” του αριθμού των εισακτέων.

2) Καμία σκέψη για επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και την εφαρμογή του συνυπολογισμού του βαθμού του απολυτηρίου, του μέσου όρου κάθε Λυκειακής χρονιάς μαζί με τα μόρια των πανελλαδικών.

Τα μέτρα αυτά:
• Προωθούν την αποστήθιση
• Ευτελίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέποντάς την σε προπόνηση για τις εξετάσεις
• Αγνοούν τις μαθησιακές διαφοροποιήσεις και ευνοούν τον αποκλεισμό των πιο αδύναμων μαθητών
• Στέλνουν τους μαθητές στα φροντιστήρια από όλο και μικρότερες τάξεις

3) Κάλυψη των σχολικών ελλείψεων, όπου υπάρχουν, όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το εκπαιδευτικό προσωπικό και την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Ενωμένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς δίνουμε το παρόν στην πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 17/2 με σημείο εκκίνησης τον προαστιακό της Παλλήνης, ώρα 11.00 π.μ. και καταλήγουμε στο γραφείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Γέρακα.

Φωνάζουμε και διεκδικούμε όλοι μαζί!