Οι μεταφορές των μαθητών υπό την ευθύνη των Περιφερειών. Παρατείνονται οι συμβάσεις για ένα έτος!

Όπως είχε προαναγγελθεί σε πρωινή ανάρτηση του “Νεολόγου”, σε ότι αφορά τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα Σχολεία, υιοθετήθηκε από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών η «σολομώντειος» λύση παράτασης των συμβάσεων με τους λεωφορειούχους μέχρι και το τέλος της αρχόμενης το Σεπτέμβριο σχολικής περιόδου, με προοπτική να θεσπιστεί στον ενδιάμεσο χρόνο “σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο….”

Παράλληλα, αποφασίστηκε η οριστική μεταβίβαση της ευθύνης μεταφοράς των μαθητών από τους Δήμους της χώρας στις 13 Περιφέρειες.

Χάριν σημειολογίας και μόνο, σήμερα, στο Δήμο Παλλήνης κηρύχθηκε άγονος και ο τρίτος από το 2011 διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο του περιεχομένου της διαγωνιστικής διαδικασίας το οποίο οι Δήμοι της χώρας όφειλαν να ακολουθήσουν, αποτελεί έργο των προγενέστερων πολιτικών ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων. Κατά συνέπεια, όσοι ακρίτως βιάστηκαν να στραφούν κατά των Δήμων για τα αδιέξοδα που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι διαγωνισμοί, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η αξιολόγηση των γεγονότων από την “κλειδαρότρυπα” ενίοτε προκαλεί σύγχυση, συχνότερα δε, “συρρικνώνει” την αλήθεια χάριν κοντόφθαλμων σκοπιμοτήτων και μόνο.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών με το ακριβές περιεχόμενό του:

«Mε δεδομένο τον κίνδυνο 200.000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να μείνουν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μεταφορά τους κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους κατ΄ εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, η ηγεσία του ΥΠΕΣ, ανέλαβε την ευθύνη να δώσει άμεσα πρακτική και θεσμική λύση στο ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Ασκούνη και τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, κ. Ι. Σγουρό.

Συγκεκριμένα, η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 Εκατ. Ευρώ.
  2. Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις Περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
  3. Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Παιδείας, Υπ. Οικονομικών, Μεταφορέων, και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
  4. Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του Κράτους.
  5. Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. Ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.
  6. Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.”

Με βάση τα ανωτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε:

«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο».