ΝΑΙ στη μετάδοση μαθημάτων κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Ανοίγει ο δρόμος για τη μετάδοση των σχολικών μαθημάτων στους μαθητές που απουσιάζουν από τη σχολική αίθουσα ύστερα από την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης κ. Didier Reynders ότι ο πρόσφατος νόμος για τη μετάδοση μαθημάτων είναι σύμφωνος με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Για το θέμα υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) όταν, τον Μάιο, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη μετάδοση των μαθημάτων για όσους απουσίαζαν λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, χθες, ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμόδιου επιτρόπου, αναγνώρισε «τη συμφωνία του νόμου και της υπουργικής απόφασης, που αφορά τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τις αρχές προστασίας των δεδομένων, αλλά και τις λοιπές υποχρεώσεις των υπευθύνων της επεξεργασίας για τη διασφάλιση της νόμιμης και θεμιτής επεξεργασίας του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)».

Μάλιστα, το υπουργείο επεσήμανε ότι η απάντηση του κ. Reynders δόθηκε ύστερα από ερώτηση πέντε ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη μετάδοση/καταγραφή των μαθημάτων στη σχολική τάξη.

«Είναι η νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

Είναι οι προβλεπόμενοι περιορισμοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, που θα προκύπτουν από την καταγραφή, αναγκαίοι και ανάλογοι προς τη βαρύτητα του κινδύνου προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών, με δεδομένη μάλιστα την προσφορά εναλλακτικών δυνατοτήτων ζώσης εκπαίδευσης;» ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «οι αναφορές της ερώτησης σε “περιορισμούς στην προστασία των προσωπικών δεδομένων”, κινδύνους “προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών”, προσωπικά δεδομένα “τα οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονται και θα μπορούν να στοιχειοθετούν προφίλ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων” δεν βρήκαν κανένα έρεισμα στην αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αναδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από την επίμονη μάχη κατά της δυνατότητας εξασφάλισης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τη διάρκεια πανδημίας, κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Η απόφαση επιτρέπει στο υπουργείο να ορίσει τη μετάδοση των μαθημάτων ως μέτρο για να μη χάνουν μαθήματα μαθητές που, την επόμενη σχολική χρονιά, θα απουσιάζουν για προληπτικούς λόγους από το σχολείο λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η υλοποίηση των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών και η εφαρμογή των αλλαγών που πρόσφατα αποφασίστηκαν όπως η εισαγωγή Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και σχολικών μονάδων, οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, η λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, το νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.