Λιγότεροι οι υποψήφιοι για ΑΕΙ-ΤΕΙ φέτος ενώ ο αριθμός των εισακτέων θα είναι στα περσινά επίπεδα

Περίπου 5.000 λιγότεροι, σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων στην εξεταστική διαδικασία.

Κενές θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, θα είναι περίπου 1.000, και φέτος, λόγω της χαμηλής ζήτησης, κάτι που παρατηρείται κυρίως στο επιστημονικό πεδίο της αγροτικής οικονομίας των ΤΕΙ.

Αναλυτικά, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής 110.851 μαθητές και απόφοιτοι ενώ πέρσι είχαν υποβάλλει αίτηση 116.542.

Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το 1/3 των υποψηφίων.

Φέτος, επανήλθε και η κατηγορία του 10% των αποφοίτων, οι οποίοι θα κάνουν χρήση της παλαιάς βαθμολογίας τους.

Εν τω μεταξύ, θεαματική αναμένεται να είναι η μείωση των θέσεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές καθώς έχουν μειωθεί δραστικά οι θέσεις στον δημόσιο τομέα. Στις αστυνομικές σχολές ειδικά αναμένεται πτώση έως και 50% σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων τους, περασμένων ετών.