Τον Πολιούχο της, Άγιο Τρύφωνα, εορτάζει η κοινωνία Παλλήνης την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα Παλλήνης

Τον Πολιούχο της, Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών και γεωργών, γιορτάζει με επισημότητα, την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017 η τοπική κοινωνία της Παλλήνης. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει την παραμονή, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00 με τον πανηγυρικο εσπερινό και στις 21:00 με την Ιερά Αγρυπνία.

Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου και ώρα 07:00 π.μ. θα ξεκινήσει ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικολάου.

Στις 10:30΄ π.μ. θα γίνει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των ιερών Λειψάνων του Πολιούχου και στις 17:00 θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός του Πολιούχου της πόλης με τον εσπερινό και την ιερά παράκληση. 

Είναι αργία ή όχι η ημέρα εορτασμού του Πολιούχου;

Δεν είναι. Δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει την ημέρα εορτής του Πολιούχου της Παλλήνης ως αργία (όπως και στο Γέρακα για την ημέρα εορτασμού του Πολιούχου, Αγίου Ιωάννη) με αποτέλεσμα, τόσο οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, όσο και τα σχολεία των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων στη Δημοτική Ενότητα Παλλήνης (οφείλουν) να λειτουργούν κανονικά.

Όμως, επί σειρά δεκαετιών, επικράτησε (…άγραφα) την ημέρα αυτή τα Σχολεία να προσέρχονται προς εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Πολιούχου και με τη λήξη της θείας λειτουργίας οι μαθητές να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Προφανώς η …παράδοση θα συνεχιστεί κι εφέτος με την προσθήκη μιας ακόμη εξέλιξης.

Επειδή, δια νόμου, ο εκκλησιασμός των μαθητών δεν είναι υποχρεωτικός, οι μαθητές καλούνται εφόσον το επιθυμούν να προσέλθουν στην Εκκλησία και για το λόγο αυτό, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, η αντιπροσώπευση των Σχολείων είναι μικρή.

Τόσο η τοπική αγορά όσο και οι Τράπεζες στην Παλλήνης, εξυπακούεται, θα λειτουργήσουν κανονικά.