Από τον κ. Θοδωρή Κακλαμανάκη, Κοινοτικό Σύμβουλο Δημοτικής Ενότητας Γλυκών Νερών Δήμου Παιανίας, λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή διαμαρτυρίας / καταγγελίας για τη διάνοιξη εκ μέρους της επιχείρησης “Πλάτων” δρόμου μεγάλου πλάτους γύρω από το κεντρικό κτίριο, εντός δάσους, με συνέπεια την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα του. Ακολουθεί η επιστολή του.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο επεκτατικής πολιτικής του Πλάτωνα είναι η απόφαση που απόσπασε με δόλο από τον Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής για τη διάνοιξη δρόμου μεγάλου πλάτους γύρω από το κεντρικό κτίριο, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του, αλλοιώνοντας πλήρως τον φυσικό του χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα της πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων του και εξόδου ασφαλείας, δημιουργείται ένα αποδασωμένο κενό μεταξύ του νέου δρόμου “ασφαλείας”, όπως τον βαφτίζουν, και των κτιρίων του, το οποίο θα είναι βορά, αδύναμο θήραμα, στην επεκτατική απληστία της επιχείρησης “Πλάτων”.
Η υποχρέωση της επιχείρησης να εξασφαλίζει την πλήρη και επαρκή πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων της και του πληθυσμού που τις χρησιμοποιεί, πρέπει να ικανοποιηθεί με τα μέτρα που θα πάρει και τα πυροσβεστικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει εντός των εγκαταστάσεων της, σύμφωνα με τις οδηγίες των πυροσβεστικών υπηρεσιών και αρμοδίων, και όχι καταστρέφοντας το δάσος και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το δάσος και το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός άλλου πέρα από το σύνολο της κοινωνίας που ζει στη περιοχή.
Εάν η επιχείρηση έχει ανάγκη περισσότερων χώρων για να ικανοποιήσει τους πελάτες της, αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιδιώκει να γίνει πάλι σε βάρος του δάσους, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της περιοχής όπου είναι εγκατεστημένη.
Ήδη, η συνολική λειτουργία της επιχείρησης “Πλάτων” στο Φούρεσι έχει προκαλέσει διαχρονικά σοβαρότατες επιβλαβείς συνέπειες στο σύνολο της περιοχής. Ας βρει μία επαρκή έκταση στα όρια Γλυκών Νερών – Παιανίας (υπάρχουν ωραίες εκτάσεις) να κάνει τις εγκαταστάσεις της σύγχρονες και άνετες, να ιδρύσει και ένα κολλέγιο κλπ, και College Campus, και ό,τι άλλο θέλει εκεί.
Εμείς. μπορούμε να βοηθήσουμε αρκεί να είναι ΝΟΜΙΜΟΙ. Έτσι θα απαλλάξει το καημένο το Φούρεσι από τον βραχνά που έχει προκαλέσει η λειτουργία της επιχείρησης στη περιοχή. Το Φούρεσι είναι τόπος πρώτης κατοικίας και ο πληθυσμός του είναι πολλαπλάσιος από τότε που η επιχείρηση “Πλάτων” εγκαταστάθηκε στη περιοχή.
Η ζωή στο Φούρεσι έχει γίνει αφόρητη γιατί έχει μετατραπεί σε χώρο Parking του πλήθους οχημάτων (μικρά – μεσαία – μεγάλα), υπαίθριων συνεργείων και κίνησης, μέσα στον ιστό της πόλης. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύνολο της περιοχής είναι τεράστια.
Όλες οι διοικήσεις του Δήμου Γλυκών νερών παλιότερα και Παιανίας τώρα, δεσμεύονταν ότι θα επιμεληθούν και τακτοποιήσουν και θα λύσουν το πρόβλημα της παράνομης χρήσης δημοτικών εκτάσεων ως χώρου στάθμευσης της επιχείρησης “Πλάτων”.
Μετά βέβαια ξεχάστηκαν. Ας απαιτηθεί από τον Δήμο – Κοινότητα Γλ. Νερών η απελευθέρωση των χώρων που καταχρηστικά χρησιμοποιεί η επιχείρηση ως χώρους στάθμευσης, βρίσκοντας μία έκταση εντός των ορίων του Δήμου μας να κάνουν πολιτισμένο και αξιοπρεπή χώρο στάθμευσης για όλα της τα οχήματα. Όλοι οι κάτοικοι που ζουν ιδιαίτερα σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την επιχείρηση, είναι σαν να ζουν δίπλα σε εργοστάσιο κάρβουνου και διυλιστήριο πετρελαίου. Κρίμα δεν είναι;
Η τακτική που ακολούθησε η επιχείρηση “Πλάτων” για να περάσει το σχέδιο της για τη καταστροφή του δάσους και τη διάνοιξη του δρόμου ήταν όντως πρωτότυπη και πονηρή. Ανέθεσε σε ιδιώτη μηχανικό τη μελέτη/πρόταση και την κατέθεσε αρχικά στη Δημοτική Αρχή (Δημαρχία Στάμου), η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Προσεγγίστηκε και η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα. (2018).
Ο καιρός πέρασε, έγιναν οι δημοτικές εκλογές και αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η επιχείρηση επανήλθε με την ίδια πρόταση την οποία κατάθεσε όμως στη νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή, στην οποία νέα αρχή υπήρχε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
Χάρη σε αυτή τη πρόσβαση η πρόταση εγκρίθηκε από την περιφέρεια. Εδώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το νόμιμο της διαδικασίας, όπως επίσης τους νόμιμους όρους και τυπικές προϋποθέσεις για την έγκριση αυτής της πρότασης/απόφασης. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια έστειλε την απόφαση της στον Δήμο Παιανίας για να την εγκρίνει ή αποδεχθεί (πράγμα ανάποδο γιατί οι αποφάσεις των Δήμων πάνε στην ανώτερη αρχή και όχι το αντίθετο).
Ο Δήμαρχος Παιανίας ανέθεσε στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να κάνει τεχνικές παρατηρήσεις επί της πρότασης (πιστεύω) και όχι να κρίνει τη πολιτική ουσία της πρότασης για το συγκεκριμένο έργο που είναι η διάνοιξη δρόμου καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του δάσους.
Ο Δήμαρχος, κρίνοντας κυρίως πολιτικά και παραβλέποντας το συμφέρον της περιοχής και των κατοίκων της, πρότεινε την έγκριση της απόφασης της Περιφέρειας στο Δημ. Συμβούλιο, η οποία επετεύχθη κατά πλειοψηφία και μερικούς απόντες.
Στη περίπτωση αυτή θεωρώ ότι γίνεται υπέρβαση ή και παράβαση του Νόμου γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι η μόνη επέμβαση που μπορεί να γίνει στο δάσος είναι μόνο η προστασία του και μόνο από δημόσιους φορείς. Τίποτα άλλο.
Πιστεύω ότι μερικοί από τους Δημ. Συμβούλους ψήφισαν υπέρ της πρότασης μη έχοντας μελετήσει το θέμα σε βάθος και μη παίρνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες αυτής της πρότασης ως και το ανορθόδοξο / μη κανονικό της διαδικασίας.
Το Κοιν. Συμβούλιο Γλυκών Νερών ούτε καν ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό αν και ήταν εντός των ορίων της Κοινότητας Γλ. Νερών.
Εν κατακλείδι, αυτό που είναι νόμιμο, πρέπον και προς όφελος του λόφου και όλης της περιοχής Φούρεσι είναι να ανακληθεί πλήρως η απόφαση και ακυρωθεί η έγκριση για κάθε αρνητική παρέμβαση από ιδιώτες στο Λόφο.
Δεύτερο, να απαιτηθεί από την επιχείρηση “Πλάτων” η τακτοποίηση όλων των οφειλών της προς τον Δήμο, η απελευθέρωση και αποκατάσταση των δημόσιων χώρων που χρησιμοποιεί επί χρόνια προς ζημία του Δήμου και των κατοίκων.
Η ιστορία του Φούρεσι καταγράφεται με την ιστορία των παρεμβάσεων του Πλάτωνα (όπως τον λέγαμε πάντα) και των αντίστοιχων διοικήσεων στα Γλυκά Νερά.