fbpx

Συνένωση επτά αστυνομικών τμημάτων στην Ν/Α Αττική προτείνει το υπουργείο. Αντιδρούν οι Δήμαρχοι

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων –επί του παρόντος- της Νοτιοανατολικής Αττικής παρουσίασε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ., ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημ. Αναγνωστάκης, παρόντων του Επιτελάρχη Αντιστράτηγου κ. Εμ. Κατριαδάκη, του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγου κ. Κων/νου Μιχαιρίνα, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, Υποστράτηγου, κ. Ι. Διαμαντόπουλου, του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχου κ. Βλ. Βαλάτσου, του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής Ταξίαρχου, κ. Νίκου Κοκκίνη, Δημάρχων, Βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων καθώς και της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής.

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει αντίστοιχη παρουσίαση εκ μέρους του υπουργείου σε ότι αφορά τα Αστυνομικά Τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής. (Παλλήνη, Γέρακας, Ραφήνα, κ.ά.)

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Συνενώνονται:

τα αστυνομικά τμήματα Ελληνικού-Αργυρούπολης,

τα τμήματα Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,

Κερατέας-Λαυρίου,

Αναβύσσου-Καλυβίων

και Α’ Γλυφάδας – Β’ Γλυφάδας.

Επιπρόσθετα:

δημιουργούνται Υποδιεύθυνση Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής,

Αστυνομικός Σταθμός Καλυβίων και ελέγχεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί Αστυνομικός Σταθμός Κερατέας που θα στεγάζεται στο κτίριο της Τροχαίας Κερατέας

και διατηρούνται ως έχουν τα αστυνομικά τμήματα:

Ηλιούπολης, Αλίμου, Κορωπίου, Μαρκοπούλου,

ο Αστυνομικός Σταθμός Σουνίου καθώς και το Τμήμα Τροχαίας Κερατέας
ενώ, καταργούνται οι Αστυνομικοί Σταθμοί Πόρτο Ράφτη και Σαρωνίδας.

Αντιπροτάσεις των Δημάρχων

Χαρακτηριστικές των αρνητικών διαθέσεων επί του αναγγελθέντος σχεδιασμού οι δηλώσεις των παρισταμένων Δημάρχων της Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι πρότειναν να καταβάλλουν οι ίδιοι Δήμοι τα μισθώματα των αστυνομικών τμημάτων αρκεί να διατηρηθούν ως έχουν.

Ειδικότερα:
Ο Δήμαρχος Βούλας, Βάρης Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πρότεινε την παραχώρηση οικήματος ιδιοκτησίας του Δήμου στην ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να στεγαστούν οι υπό κατάργηση αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτριος Λουκάς γνωστοποίησε την πρόθεση του να καλύψει ο Δήμος τα ενοίκια που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Κερατέας.

Αντίστοιχη δήλωση έγινε και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κ. Χρήστο Δρίτσα για το υπό κατάργηση αστυνομικό τμήμα Πόρτο-Ράφτη.

Οι απόψεις μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής

Καλλιακμάνης Γεώργιος, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής και Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπάλληλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) :
«η αναδιάρθρωση ίσως είναι η μόνη λύση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με το δεδομένο του μέχρι πρότινος παγώματος των προσλήψεων λόγω των μνημονίων και της έλλειψης Αστυνομικού Προσωπικού, προκειμένου να εξοικονομηθεί αστυνομική δύναμη έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των περιοχών των γεωγραφικών ορίων της Νοτ/κής Αττικής. Φυσικά όμως όπως επισήμανε θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στα σημεία που θα επιλεγούν για να λειτουργήσουν τα καινούρια συνενωμένα αστυνομικά τμήματα.»

Χρήστος Συνδρεβέλης, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπάλληλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) και επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α.:

Διατύπωσε προβληματισμούς στο κατά πόσο η αναδιάρθρωση θα συνοδεύεται από το απαραίτητο χρηματικό κονδύλι έτσι ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές που θα φιλοξενήσουν τις συγχωνευόμενες υπηρεσίες. Επίσης, αναφέρθηκε στο θεσμό των πολυδύναμων τμημάτων που ενώ είχαν σχεδιαστεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο τέλος απέτυχαν. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να μην καταλήξουν τα ενοποιημένα αστυνομικά τμήματα να αστυνομεύουν με την ίδια δύναμη τεράστιες αστυνομικές εκτάσεις.

Ο κ. Χρ. Συνδρεβέλης, σε μεταγενέστερο χρόνο και μέσω της προσωπικής του σελίδας σε κοινωνικό δίκτυο, έγραψε:
«η Νοτιοανατολική Αττική δεν προσφέρεται για καμία συνένωση-συγχώνευση-κατάργηση Αστυνομικής Υπηρεσίας, παρά μόνο για ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των υπαρχουσών/υφισταμένων Υπηρεσιών».

Κορκόβελος Σπύρος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής: «να επανεξεταστεί ο καθορισμός των στόχων καθώς και η ελαχιστοποίηση του αστυνομικού προσωπικού που εντέλλεται στη φύλαξη αυτών, καθώς και η αναγκαιότητα ελάττωσης των μέτρων τάξης στη συγκεκριμένη Διεύθυνση λόγω των μεγάλων αναγκών (στόχοι, μετρό, λατομεία, κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών Ελληνικού κτλ.) που προκύπτουν εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής.»

Ευάγγελος Μπούζας, αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. και μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, επισήμανε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την συνένωση των τμημάτων Κερατέας και Λαυρίου λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων και ως παράδειγμα έφερε την διεκπεραίωση των δικογράφων.