Εξαιρετικού ενδιαφέροντος απόφαση του ΣτΕ: “συμπαρασύρει” το “Στρατόπεδο Λάμπρου” Κάντζας του Δήμου Παλλήνης

Απόφαση του ΣτΕ που “αγγίζει” ευθέως το Δήμο Παλλήνης και ειδικότερα το “Στρατόπεδο Λάμπρου” στην Κάντζα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της: “τα στρατιωτικά έργα και οι κατασκευές δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από τις ισχύουσες για όλους πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης.”

Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει τέλος σε δικαστική εκκρεμότητα ετών που αφορούσε την κατασκευή δυο διαμερισματικών συγκροτημάτων (18 διαμερισμάτων το καθένα) εντός του στρατοπέδου ΣΑΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας στη περιοχή του Καρέα Υμηττού. Δηλαδή, απαγορεύει την κατασκευή των διαμερισμάτων που προορίζονταν για άγαμες και έγγαμες ολιγομελείς οικογένειες των στρατιωτικών.

Η κατασκευή των συγκροτημάτων αυτών είχε «παγώσει» από τις 15 Σεπτεμβρίου 2009 με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή του Δήμου Βύρωνα και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού καθώς το στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ βρίσκεται εντός της β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι παράνομη η κατασκευή των δύο οικιστικών συγκροτημάτων, αφού στην περιοχή απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (1347/2014) πρέπει ρητά οι οικοδομικές άδειες για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης.

Υπενθυμίζεται στους παλαιούς αναγνώστες που είχαν παρακολουθήσει μέσω του έντυπου “Νεολόγου” την υπόθεση του “Στρατοπέδου Λάμπρου” ότι ενώ η χρήση γης στην περιοχή που είναι το στρατόπεδο δεν προβλέπει ανέγερση κατοικιών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχείρησε τουλάχιστον δύο φορές να προχωρήσει στην κατασκευή τους με το επιχείρημα ότι θα αποτελούν “τμήμα προέκτασης του στρατοπέδου…”

Με την παραπάνω όμως απόφαση του ΣτΕ (1347/2014) αποκλείεται κάθε “πλάγια” ή “ευθεία” απόπειρα ανάδειξης οικιστικού συγκροτήματος στο “Στρατόπεδο Λάμπρου” αν δεν καλύπτεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση με βάση την ισχύουσα χρήση γης, δεν καλύπτεται…

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται εξέλιξη που να “κουμπώνει” τόσο ξεκάθαρα με το “Στρατόπεδο Λάμπρου” κι αυτό, η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει στις εκλογές του Μαΐου, θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη στο “τραπέζι” των μελλοντικών διαπραγματεύσεων της με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας