Ένωση Δημάρχων & Π.Ε.Δ.Α. τίμησαν τον Πέτρο Φιλίππου για την 26χρονη προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση

Μία παραγωγική διαδρομή με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανασκοπήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.).

Αφορούσε την αυτοδιοικητική διαδρομή ενός κατ΄εξοχήν αυτοδιοικητικού ανθρώπου, του Πέτρου Φιλίππου και το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που χαρακτήρισε τις αναφορές στο πρόσωπό του, ήταν η αποδοχή και αναγνώριση που απολαμβάνει ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου του τόπου. 

Ενδεικτική περίπτωση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, κ. Π. Καμάρας, ο οποίος αν και πολιτευόμενος με την υποστήριξη διαμετρικά αντίθετου πολιτικού χώρου -στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαϊου 2014 αμφότεροι διεκδίκησαν τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη- υπερθεμάτισε σε εγκώμια για το έργο που άφησε παρακαταθήκη στα Καλύβια και μετέπειτα στον Σαρωνικό, ο επί 26ετία Δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου.

Για την ευδόκιμη αυτή θητεία, οι δύο Ενώσεις τον τίμησαν με ειδική πλακέτα και μάλιστα παρότρυναν τους νεότερους Δημάρχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε επίπεδο δημιουργίας και αποτελέσματος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Πέτρος Φιλίππου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους , πρώην και νυν συναδέλφους στην τοπική αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε στην μοναδικότητα της πραγματικά μοναδικής διαδρομής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στις συγκλονιστικές εμπειρίες που προσφέρει η μεγάλη αυτή επαφή με τους πολίτες και την ενασχόληση με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών !

Προσέφερε δε το βραβείο στην οικογένεια του, στη Κατερίνα και στα παιδιά του που σε όλη αυτή την διαδρομή στάθηκαν με διακριτικότητα δίπλα του!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν Αττικής δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους της ευρύτερης περιοχής μας και ιδιαίτερα τους παρευρεθέντες στην τελετή βράβευσής του, δημάρχους, Γ. Κασσαβό Αχαρνών , Δ. Λουκά Λαυρίου, Β. Πιστικίδη Ραφήνας, Θ. Ζούτσο Παλλήνης, Δ. Μάρκου Σπάτων και Γρ. Κωνσταντέλο ΒΒΒ)

Οι τιμηθέντες από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και Π.Ε.Δ.Α.

  • Αθανάσιος Μαρτίνος και Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Κοινωνικό τους έργο.
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος ,πρ. Δήμαρχος Αθηναίων και Υπουργός
  • Κυριάκος Ντηνιακός, επίτιμο μέλος της Ένωσης Δημάρχων ,Δήμαρχος Χαϊδαρίου επί 5 θητείες.
  • Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού επί 6 θητείες.
  • Ιωάννης Παπαδογεωργάκης, Δήμαρχος Γέρακα επί 6 θητείες
  • Ταξιάρχης Παπανρώνης, Δήμαρχος Μοσχάτου επί 6 θητείες.
  • Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος Καλυβίων επι 6 θητείες

 

Την εκδήλωση της απονομής των διακρίσεων, άνοιξε το κουαρτέτο σαξοφώνων του Δήμου Χαλανδρίου.

 Ακολουθεί video με αναφορά στην απονομή διάκρισης στον Π.Φιλίππου

 

Ποιός είναι ο Πέτρος Φιλίππου

Ο Πέτρος Φιλίππου γεννήθηκε στα Καλύβια Θορικού Αττικής, το 1956. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού. -. Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ φοίτησε παράλληλα και στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και λίγα Αλβανικά

Εργάστηκε ως Αρχαιολόγος στην Κω, στη Ρόδο, στα Μέγαρα και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ από το 1995 είναι διορισμένος φιλόλογος εκπαιδευτικός.

Η θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά το 1986, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Καλυβίων, ενώ υπήρξε υποψήφιος βουλευτής περιφέρειας Αττικής το 1989.

Το 1990 εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, ενώ το 1991 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής.

Τη διετία 1991-1992 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αττικής.

Το 1995 εξελέγη πρώτος δήμαρχος Καλυβίων και οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του το 1998, το 2002 και το 2006.

Κατά την τετραετία 2003-2007 εξελέγη πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Για την τετραετία 2007-2010 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη Δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Σαρωνικού.

Στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαίου 2014 εκλέχθηκε Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με την παράταξη της Ρένας Δούρου.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νοτιοανατολικής Αττικής από το 1999 μέχρι σήμερα καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής από το 1995 μέχρι σήμερα.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στους Δήμους και Περιφέρειες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής, ενώ διετέλεσε αναπληρωματικό και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων Μεσογείου “Αμφικτυονία”.

Είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκτυο Πόλεων Μεσογείου COPPEM.

Είναι μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει τα βιβλία:-

Άπαντα του Καλυβιώτη Αρχαιολόγου Χρίστου Πέτρου – Μεσογείτη, 1984-Τα Πρακτικά τεσσάρων Επιστημονικών Συναντήσεων Α ‘, Β’, Γ ‘, Δ’, 1984-1.990-ΚΑΛΥΒΙΑ-ΘΟΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση, 2000

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την Αρχαιολογία, Ιστορία, Λαογραφία και την Αρβανίτικη διάλεκτο της Ανατολικής Αττικής Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλυβίων και Πρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών των Α ‘, Β’, Γ ‘και Δ’ Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής ( 1984-1989).

Διετέλεσε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Στερεάς Ελλάδας (1994-1998).

Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένει μέλος της έως σήμερα, ενώ από το 2000 είναι και μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής.

Δημιούργησε τον ιστότοπο http:// www.petrosfilippou.gr/ , όπου παρουσιάζονται κάθε είδους βιβλία, περιοδικά, άρθρα, επιστημονικές συναντήσεις, ελληνικοί τίτλοι, ξενόγλωσσοι τίτλοι με θέμα τη Νοτιοανατολική Αττική, τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική.

Από το 2003 σαν Δήμαρχος συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα με όλους τους Δημάρχους και τους πολίτες των παραλιακών Δήμων της Αττικής, για τις ελεύθερες παραλίες του Σαρωνικού, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων για την ανάδειξη του θέματος.

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το Πάνειο Όρος το 2007, ανέλαβε πρωτοβουλία για την γρήγορη και οργανωμένη αναδάσωση του όρους, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, σχολεία από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επιχειρήσεις αλλά και με χιλιάδες εθελοντές πολίτες , με αποτέλεσμα να φυτευτούν με μεγάλη επιτυχία πάνω από εκατό χιλιάδες δένδρα. Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων έχει τιμηθεί για την δράση της.

Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια, οικονομολόγο, Κατερίνα Σωτηρίου και έχουν δύο παιδιά, τον Βαγγέλη και τη Βέρα.

Κράτα το