Αντιτίθεται το Δ.Σ. Παλλήνης στην κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών

Ψήφισμα διαμαρτυρίας και αντίθεσης κατά της κυβερνητικής απόφασης να καταργηθούν οι υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας –στο Δήμο Παλλήνης οι εργαζόμενοι είναι 8- και των σχολικών φυλάκων –οι εργαζόμενοι στο Δήμο Παλλήνης είναι 5– στα πλαίσια υλοποίησης των επιταγών της τρόϊκα. Το σχέδιο του ψηφίσματος προτάθηκε από τη δημοτική αρχή, το περιεχόμενό του συζητήθηκε για κάποιες ώρες παρουσία εργαζομένων στο Δήμο και συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις υπέρ ριζοσπαστικότερων κινητοποιήσεων και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου –όσα είχαν απομείνει, δεδομένου ότι κάποια εξ αυτών αποχώρησαν πρόωρα, προφανώς «λόγω φόρτου προσωπικών υποχρεώσεων…»

Ακολουθεί το περιεχόμενό του σύμφωνα με την τελική διαμόρφωσή του.

«Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και μετάταξη των δημοτικών αστυνόμων στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, εν ονόματι της κάλυψης προαπαιτούμενων από την τρόικα και τους δανειστές για την επόμενη δόση.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, να είναι το μόνιμο «θύμα», που καλείται για πολλοστή φορά να «πληρώσει» τις αστοχίες κάποιων άλλων, αλλά και την κυβερνητική αδράνεια στο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των αναγκών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Η λογική αυτή της σαλαμοποίησης, καταστρατηγεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας επιστρέφει σαν κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω, καθιστώντας τους Δήμους απλά παρακλάδια της κρατικής εξουσίας, χωρίς αυτόνομο λόγο και υπόσταση.

Δεν είναι δυνατόν αρμοδιότητες των Δήμων που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών χρόνων, αλλά και υπηρεσίες που:

  • διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας,
  • προστατεύουν την περιουσία των Δήμων και
  • δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους δημότες,
  • να καταργούνται εν ριπή οφθαλμού, στη λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο για καμία άλλη βίαιη προσαρμογή.
Στην μετά τον «Καλλικράτη» εποχή, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί να αναλάβει πλέον των 200 αρμοδιοτήτων, είναι απαράδεκτο αντί να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή για απολύσεις.
Ειδικά για τους Σχολικούς Φύλακες οι πρακτικές που προτείνονται χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαράδεκτες, ενώ η κατάργησή τους θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στην ασφάλεια των σχολικών μονάδων.
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στερεί τους Δήμους από τη δυνατότητα άσκησης 28 αρμοδιοτήτων που αφορούν στην ευταξία των πόλεων και τις αφήνει έρμαια στην ασυδοσία της κάθε παρανομίας και αυθαιρεσίας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι τέτοιες λογικές αλλά και πρακτικές μας βρίσκουν ΠΑΝΤΑ αντίθετους και μας φέρουν, για άλλη μια φορά, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ με όσους λαμβάνουν και υλοποιούν τέτοιες αποφάσεις».