“ΝΑΙ στην Ευρώπη” δηλώνει ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσος

Με το σκεπτικό, ότι

«δεν συμμερίζομαι τη λογική ενός Δημοψηφίσματος με ψεύτικα διλήμματα προς το λαό γιατί διαφωνώ απόλυτα τόσο με την πρόταση των δανειστών για μέτρα 8,5 δισ. €, όσο και με την πρόταση της κυβέρνησης για 8 δις. €»

ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο καταλήγοντας με τη δήλωση ότι την Κυριακή θα ψηφίσει

«ΝΑΙ στο κεκτημένο του λαού μας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ»

προτρέποντας παράλληλα τις δύο πλευρές, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούνε λύση.»

Η πολιτική θέση του κ. Α. Ζούτσου εκφράστηκε στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ) με μοναδικό θέμα το Δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Παλλήνης και με εισήγηση του Δημάρχου κ. Α. Ζούτσου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν στους πέντε πρώτους Δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της κυβέρνησης και μετέφερε τα αποθεματικά του (περίπου 100.000 €) στην Τράπεζα της Ελλάδος»

Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Α. Ζούτσου στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ:

«ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ τη λογική διεξαγωγής ενός Δημοψηφίσματος με ψεύτικα διλήμματα προς το λαό γιατί διαφωνώ απόλυτα τόσο με την πρόταση των δανειστών για μέτρα 8,5 δισ. Ευρώ, όσο και με την πρόταση της κυβέρνησης για 8 δις. ευρώ και λέω:

  • ΟΧΙ στη συμπεριφορά Πόντιου Πιλάτου της Ελληνικής Κυβέρνησης.
  • ΌΧΙ στα προσχήματα για δήθεν εξοπλισμό με διαπραγματευτικό όπλο.
  • ΝΑΙ στο κεκτημένο του λαού μας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ».

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Παλλήνης κ.Αθανάσιου Ζούτσου στην Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ) για το δημοψήφισμα

«Κύριε Πρόεδρε

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική και ταυτόχρονα δραματική καμπή για το μέλλον της πατρίδας μας, με συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούμε και οι οποίες είναι δύσκολο να απαριθμηθούν, αλλά και να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Σε αυτές τις στιγμές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σαφέστατα δεν είναι να διχάσει μια Κοινωνία την οποία εκ των πραγμάτων θα κληθεί να συνδράμει με κάθε τρόπο στην απάλυνση των συνεπειών είτε του ΝΑΙ, είτε του ΟΧΙ.

Δεν μπορούμε όμως να μη θέσουμε τις αγωνίες μας και τους προβληματισμούς μας, κυρίως προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, εάν σαν Τ.Α. αλλά κυριότερα σαν χώρα στερηθούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης;
Πως θα ολοκληρωθούν τα έργα βασικών υποδομών;
Πως θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές μας δομές;
Πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όταν ακόμη και η αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη από την οικονομική ασφυξία;

Αλλά και προς τους εταίρους μας, οφείλουμε να απευθυνθούμε με την ίδια αγωνία και να τους ρωτήσουμε τι συμφέροντα οικονομικά ή άλλα μπορεί να εξυπηρετεί μια εξαθλιωμένη χώρα μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.;

Τι πραγματικά εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας στο πλαίσιο της αλληλεγγύης αλλά και της αμοιβαίας υπευθυνότητας;
Πόσο παραπάνω μπορεί να βαρύνουν οι αριθμοί από τις ανθρώπινες ζωές;

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στο δικαίωμα των πολιτών όλης της Ευρώπης να ζουν με Δημοκρατία, Ευημερία, και Αξιοπρέπεια και γι’ αυτό καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή τη διαπραγμάτευση να αναλογισθούν τις συνέπειες των πράξεών τους, να κοιτάξουν στα μάτια τους ανθρώπους που εμείς αντικρίζουμε κάθε μέρα και ζούμε τον πόνο τους και να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Το Δημοψήφισμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε ως άλλοθι ούτε ως πρόσχημα από καμία πλευρά.

Το δικαίωμα ενός λαού να ευημερήσει δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί αλλά αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, συστατικό εγγενές και συνυφασμένο στη Δημοκρατία μας, στη φιλοσοφία της Ευρώπης των λαών αλλά και στον πολιτισμό που όλοι δηλώνουμε ότι μοιραζόμαστε.

Θα πρέπει, δηλώνω και προς τις δύο πλευρές : Αναλάβετε τις ευθύνες σας, γυρίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βρείτε λύση.

Αυτή είναι η εντολή που πήρατε ως Κυβέρνηση της Ελλάδας, και αγαπητοί εταίροι αυτή είναι η εντολή που πήρατε και από τους δικούς σας λαούς, γιατί πιστέψετε με κανείς τους δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση μας, και αν παρ΄ ελπίδα κάτι τέτοιο συνέβαινε θα αναζητούσαν και αυτοί την ίδια αλληλεγγύη που εμείς προσδοκούμε από εσάς.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ τη λογική διεξαγωγής ενός Δημοψηφίσματος με ψεύτικα διλήμματα προς το λαό γιατί διαφωνώ απόλυτα τόσο με την πρόταση των δανειστών για μέτρα 8,5 δισ. Ευρώ, όσο και με την πρόταση της κυβέρνησης για 8 δις. ευρώ και λέω:

  • ΟΧΙ στη συμπεριφορά Πόντιου Πιλάτου της Ελληνικής Κυβέρνησης.
  • ΌΧΙ στα προσχήματα για δήθεν εξοπλισμό με διαπραγματευτικό όπλο.
  • ΝΑΙ στο κεκτημένο του λαού μας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ».