Προβληματισμός και υφέρπουσα ανησυχία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης για τον κορωνοϊό

Πρόσοψη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης

Προβληματισμός και εύλογη ανησυχία στην σχολική κοινότητα του 3ου Δημοτικού Παλλήνης (οικισμός Κάντζας) από περιστατικό που γνωστοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020 σε σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο γειτονικό περιβάλλον δασκάλου του Σχολείου.

Ειδικότερα και με βάση τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του «Ν»: σε πολυκατοικία των Γλυκών Νερών που διαμένει εκπαιδευτικός του Σχολείου, υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού COVID-19. Ο εκπαιδευτικός ως όφειλε ενημέρωσε το Σχολείο του κι από εκεί και πέρα ξεκίνησαν διαδικασίες ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Δήμου Παλλήνης ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Από τον ΕΟΔΥ έγινε γνωστό ότι από την στιγμή που δεν αφορά επιβεβαιωμένο κρούσμα άμεσα εμπλεκόμενο με το σχολείο δεν προβλέπεται αναστολή των μαθημάτων και από το Δήμο Παλλήνης δηλώθηκε η κατηγορηματική άρνηση, να μη προχωρήσει σε προληπτική απολύμανση του σχολείου και κατ΄ επέκταση στο προσωρινό κλείσιμό του.

Σε συνέχεια όλων αυτών, ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης με ανακοίνωση του, ενημέρωσε τους γονείς για το ζήτημα που προέκυψε στο Σχολείο με την επισήμανση ότι «μας ξενίζει για άλλη μια φορά, για το αίσθημα ευθύνης που διέπει τον Δήμο ως προς την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, σε πείσμα της αυξανόμενης ανησυχίας για την διάδοση του Κορωνοϊού.»

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου η οποία, αξίζει να μνημονευθεί, διακρίνεται για την ψύχραιμη στάση με την οποία αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα, την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει το Δ.Σ. και τη μετριοπάθεια στους χαρακτηρισμούς και τις εκτιμήσεις του.

«Από το μεσημέρι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την διεύθυνση του σχολείου μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο υπεύθυνα γίνεται και σε συνεννόηση με τον Δήμο Παλλήνης και το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, περιστατικό το οποίο βρίσκεται στο γειτονικό περιβάλλον δασκάλου του σχολείο μας και διαγνώστηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού COVID-19.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, από την στιγμή που δεν αφορά επιβεβαιωμένο κρούσμα άμεσα εμπλεκόμενο με το σχολείο μας, δεν προβλέπεται αναστολή των μαθημάτων για απολύμανση για μια ημέρα όπως ζητήσαμε, ούτε αναστολή των μαθημάτων μέχρι να αποδειχθεί αν το εμπλεκόμενο άτομο έχει νοσήσει ή όχι.

Επίσης από το μεσημέρι, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμο Παλλήνης. Μόλις πριν από λίγα λεπτά πληροφορηθήκαμε δια στόματος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σμέρου, ο οποίος βρέθηκε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Ζούτσο και τον Αντιδήμαρχο κ. Μουρτζιάπη, ότι ο Δήμος Παλλήνης εμμένει στην αρχική του θέση, να ΜΗΝ προχωρήσει ΟΥΤΕ σε προληπτική απολύμανση του σχολείου μας ΟΥΤΕ σε προσωρινό κλείσιμό του.

Αυτή η στάση μας ξενίζει για άλλη μια φορά, για το αίσθημα ευθύνης που διέπει τον Δήμο ως προς την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, σε πείσμα της αυξανόμενης ανησυχίας για την διάδοση του Κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πιθανότητα διάδοσης είναι απειροελάχιστη μιας και αφορά περίπτωση η οποία δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή με τον φορέα του ιού. Συνιστούμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις όλων μας, πρέπει όμως ταυτόχρονα να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, στο άμεσο περιβάλλον ανθρώπων υψηλού κινδύνου που το περιβάλλει και στο ευρύτερο καλό της προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ελπίζουμε στην επαλήθευση της στάσης του Δήμου Παλλήνης, δεν μπορούμε όμως σαν φορέας της περιοχής να αποσιωπήσουμε τις ευθύνες τις οποίες θα βαραίνουν τις πλάτες εκείνων οι οποίοι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παίζουν διαχρονικά – βλέπε υπόθεση προαυλίου – την υγεία των παιδιών μας και εν προκειμένω τη Δημόσια Υγεία, Κορώνα(ιός) ή Γράμματα…»

Ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης