Πρόταση της REDS στο Δήμο Παλλήνης για κατασκευή έργων περιμετρικά του Κτήματος Καμπά

Με νέα πρόταση προς την Διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαβούλευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συνεισφοράς της προς την τοπική κοινωνία, επανήλθε η εταιρεία REDS στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα: να διερευνηθεί εκ μέρους του Δήμου Παλλήνης στο πλαίσιο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και κατά προτεραιότητα να προσδιοριστούν οι ανάγκες κατασκευής έργων στους κοινόχρηστους χώρους της ΠΟΑΠΔ ή στην περιμετρική ζώνη της.

Τα έργα αυτά εφόσον συμφωνηθούν και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαίας ωφέλειας τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και την ΠΟΑΠΔ στο χώρο του σημερινού Κτήματος Καμπά, θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που θα εισπράξει η εταιρεία από το Δήμο Παλλήνης στο πλαίσιο της οφειλής του (4.600.000 ) προς την REDS.

Η τριμελής Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Παλλήνης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στον εκπρόσωπο της εταιρείας προκειμένου να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφανθεί αναλόγως.

Έτσι, στην συνεδρίαση (21 Απριλίου 2015) του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε, το θέμα συζητήθηκε σε διάρκεια περίπου 53 λεπτών χωρίς όμως να ληφθεί οριστική απόφαση με επιλογή της δημοτικής αρχής.Αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης της εταιρείας REDS και την αντιμετώπισή της από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής: σε ότι αφορά το Δήμαρχο κ. Αθαν. Ζούτσο εμφανίστηκε διστακτικός προτάσσοντας την άποψη ότι «πρέπει πρώτα να βρούμε τα χρήματα που χρωστάμε και μετά να τα δώσουμε στην εταιρεία, η οποία –όπως είπε- εκφράζει την επιθυμία να δώσει κάποιο μέρος τους στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της….»

Ανεπιφύλαχτα θετικοί προς την συγκεκριμένη πρόταση της REDS δήλωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Παναγ. Μερτύρης και Κ. Μπάκας, τονίζοντας ο καθένας με τον προσωπικό του λεκτικό τρόπο, ότι μόνο όφελος υπέρ της τοπικής κοινωνίας μπορεί να προκύψει, δεδομένου «ότι θα γίνουν έργα που μπορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν» ως προς τον χαρακτήρα της φυσιογνωμίας τους.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις δήλωσαν ότι εμμένουν στην διακηρυγμένη θέση τους να μη συσχετιστεί επ΄ ουδενί λόγο αυτή η πρόταση της REDS με την πολεοδομική μελέτη. «Άλλο το ένα ζήτημα –είπαν- και διαφορετικό το άλλο»

Οι απόψεις των κ.κ. Απ. Βολιώτη και Ν. Γαβρά

Σε ότι αφορά τους επικεφαλής των δύο άλλων παρατάξεων που ηγούνται ο κ. Απόστολος Βολιώτης και ο κ. Νίκος Γαβράς: και οι δύο αποδοκίμασαν την πρόταση χωρίς να ασχοληθούν με το περιεχόμενό της, τονίζοντας με κατηγορηματική έμφαση ότι είναι αντίθετοι στην κατασκευή της ΠΟΑΠΔ στο Κτήμα Καμπά.Σημειώνεται ότι από την σύνθεση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής αποχώρησε μετά τη δεύτερη συνάντησή της με τον εκπρόσωπο της εταιρείας διαφωνώντας επί ουσιαστικών ζητημάτων, ο κ. Απ. Βολιώτης ενώ ο κ. Ν. Γαβράς, εξ αρχής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος κατά του έργου, ζητώντας «η γη να αποδοθεί στο λαό και με νόμο να καταργηθεί η ΠΟΑΠΔ»

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις επί της προτάσεως της εταιρείας των τριών μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, όπως απομαγνητοφωνήθηκαν από την συνεργάτιδα του «Ν» Μανθούλα Καπίρη. (οι ομιλίες και των τριών έγιναν εκτός χειρογράφου με αποτέλεσμα η ροή του λόγου τους να έχει χαρακτηριστικά προφορικής …τεχνικής)

Θανάσης Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης

«Συναντηθήκαμε από κοινού με τους κ. Π. Μερτύρη και Κ. Μπάκα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και η νέα πρόταση της είναι, τα χρήματα που οφείλουμε και θα δώσουμε και τα οποία αν τα δώσουμε τα βάζει η εταιρεία στο ταμείο της κι από κει και πέρα η εταιρεία είναι ελεύθερη να τα κάνει όπως αυτή νομίζει, να έρθουμε σε μία συμφωνία μαζί της ώστε να επενδυθούν ή στο σύνολό τους ή κατά ένα μέρος τους στους κοινόχρηστους χώρους της ΠΟΑΠΔ που θα περιέλθουν σ΄εμάς ή σε εφαπτόμενους με την ΠΟΑΠΔ δημοτικούς χώρους επ΄ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Για παράδειγμα, στο χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου επί της οδού Λεονταρίου ή ενδεχόμενα μία διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου με φωτισμούς, κ.ά. που θα αξιοποιήσουν τους δικούς μας κοινόχρηστους χώρους και ταυτόχρονα θα βελτιώνουν και την εικόνα του συνολικού χώρου στο βάθος του οποίου θα είναι οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή άκουσε την πρόταση αυτή, δεν έχουμε σκεφθεί αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο (έργο) που θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει εκεί.Στην ουσία, η πρόταση αυτή κατά την άποψή μου, πάσχει στο εξής: εμεί πρέπει να βρούμε τα λεφτά και να τα δώσουμε.

Το ότι σε δεύτερη φάση η εταιρεία έχει τη διάθεση να τα επενδύσει κατά τρόπο που η ωφέλεια να έρχεται και στην κοινωνία της Παλλήνης και κατά ένα μέρος δικό της, είναι κάτι το οποίο συζητείται.

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να ξεχρεώσουμε την απαίτηση της εταιρείας, είναι να πάρουμε ένα δάνειο ή να κάνουμε αίτηση στο Πράσινο Ταμείο μήπως μας δώσουν κάποιο ποσό ή όλο το ποσό αλλά για να καταλάβετε τι συμβαίνει, τα χρήματα στο Πράσινο Ταμείο που προορίζονται για απαλλοτριώσεις για όλη την Ελλάδα είναι μόλις 12 εκατ. €.

Κατά συνέπεια, αν κάποιος πάρει κάποιο ποσό καταλαβαίνει πόσο μικρό θα είναι αυτό.

Η λογική στις διαπραγματεύσεις είναι ότι τα λεφτά θα τα δώσει ο Δήμος και επειδή η εταιρεία έχει τη δική της εταιρική ευθύνη δεν θα διαθέσει τα χρήματά της όπου αυτή νομίζει ή όπου της αρέσει αλλά με μία συμφωνία μαζί της θα τα διαθέσει στο χώρο εκείνο. Και η όποια πρόταση γίνει θα πρέπει να είναι επωφελής και για την ίδια.

Δηλαδή αν πούμε εμείς, κάντε μια κτιριακή εγκατάσταση που είναι μόνο για ‘ μάς και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τη λειτουργία μας γενικά, δεν θα είναι επιλέξιμη.

Στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή κατ΄αρχήν διαφωνήσαμε με την πρόταση αυτή.»

Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης

«Σε ότι αφορά την Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν υφίσταται πλέον λόγος διατήρησής της. Το είπαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το θέμα της οφειλής. Εμείς, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να πάρουμε χρήματα από την εταιρεία.

Όμως θα πρέπει να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο για την αποπληρωμή του γιατί κάθε χρόνο επιβαρυνόμαστε με 250.000 € και δεν είναι μικρό το ποσό.

Άρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε γιατί από το 2012 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, ο Δήμος έχει επιβαρυνθεί τόκους ύψους 1 εκατ. €

Σε ότι αφορά την πρόταση της εταιρείας: καταρχήν κανείς δεν μπορεί να με υποκαταστήσει ως προς το αν θα έχω αντιρρήσεις για την κατασκευή της ΠΟΑΠΔ γιατί αυτό έχει ήδη αποφασιστεί.

Όμως έχουμε πολλές αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο που θα κατασκευαστεί αυτό το έργο.Αυτή τη στιγμή ήρθε η εταιρεία και είπε ότι αυτά τα χρήματα που θα πάρουμε από το Δήμο θέλουμε να κάνουμε κάποια έργα περιμετρικά της ΠΟΑΠΔ τα οποία θέλουμε να μας τα προτείνετε εσείς.

Μας είπε δηλαδή, τι θέλετε να σας φτιάξω.Εγώ, λέω, ότι υπάρχει απέναντι ένα Σχολείο (4ο Δημοτικό) που είναι σε κοντέινερ και άλλα πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση.

Εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρότασή της.Καταρχήν, έχουμε μία υποχρέωση και προς τους πολίτες να εξετάσουμε την πρόταση η οποία δεν πρέπει να αφορά μόνον τον περιμετρικό άξονα του έργου.

Όπως είπα και στον κ. Γ. Μωραϊτη (γεν διευθυντής RΕDS) η επένδυση δεν επιβαρύνει μόνο την Κάντζα, επιβαρύνει και τις δύο δημοτικές ενότητες, Παλλήνης και Γέρακα.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.Προτείνω λοιπόν να ενημερώσουμε όλους τους συλλογικούς φορείς και να υποβάλλουμε προς την εταιρεία μια συνολική πρόταση κατασκευής έργων που θέλουμε να γίνουν.

Δεν μπορούμε να τα αρνηθούμε αυτά…. Έρχεται η εταιρεία και μας λέει ότι από τα 4.600.000 € που θα πάρουμε θέλω να κάνω κάποια έργα, να τους πούμε όχι;Δεν ξέρω, ας αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Και βέβαια αυτή η πρόταση της εταιρείας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απαιτήσεις μας σε ότι αφορά την πολεοδομική μελέτη και δεν ανατρέπει τις πολλές αντιρρήσεις μας.

Άλλο η πρότασή της, άλλο πράγμα η πολεοδομική μελέτη. Η πρόταση της REDS έγινε στη βάση οφειλής των χρημάτων εκ μέρους του Δήμου Παλλήνης. Εμείς ως παράταξη δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτή την πρόταση για τη δημιουργία κάποιων έργων.»

Κώστας Μπάκας, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης«Η λογική της εταιρείας REDS είναι: από τα χρήματα που θα πάρει να κάνει κάποια έργα στην περιοχή στα πλαίσια μιας θετικής διάθεσης της απέναντι στους πολίτες.

Αυτή είναι η πρόταση που μας έκανε η εταιρεία στην τελευταία διαβούλευση που είχαμε μαζί της.

Που είμαστε σήμερα:

1ο) έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. Άρα πληρώνουμε.

Αυτό είναι το τελικό στάδιο.

2ο) για το έργο της ΠΟΑΔΠ δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής ούτε από τις τεχνικές υπηρεσίες ή από κάποιον άλλο ότι το σταματάμε. Άρα το έργο προχωράει και αργά ή γρήγορα ολοκληρώνεται.

Το θέμα είναι ότι ο μεγάλος χαμένος απ΄όλη αυτή την υπόθεση είναι ο Δήμος Παλλήνης. Γιατί ο Δήμος αποπληρώνει την οφειλή του, το έργο της ΠΟΑΠΔ θα γίνει άρα δεν έχουμε κάποιο όφελος.

Μ΄αυτό το σκεπτικό και μόνο αναρωτιέμαι: αν πάρουμε ως Δήμος κάποια χρήματα θα είναι πολύ άσχημο;

Αν δηλαδή η εταιρεία κάνει κάποια έργα περιμετρικά της ΠΟΑΠΔ είναι άσχημο για μας; Αντιλαμβάνομαι αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος ότι μπορεί να συνδυαστούν τα δύο θέματα, αυτό όμως δεν δεσμεύει εμάς.

Δεν μπορούμε άλλωστε εμείς να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Αυτό και να το θέλει κάποιος δεν μπορεί να γίνει.Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να έχουμε κάποια οφέλη στην περιοχή όχι γιατί εμείς το αποφασίσαμε αλλά γιατί οι κάτοικοι θα το αποφασίσουν.

Αυτό που λέω είναι να κληθούν οι κάτοικοι και αυτοί να αποφασίσουν αν θέλουν, για παράδειγμα δύο γήπεδα τένις ή ένα γήπεδο μπάσκετ ή ενδεχομένως ένα υπόγειο γκαράζ.

Οι κάτοικοι λοιπόν πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν, να μας πουν τι ακριβώς θέλουν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρήματα προς το Δήμο προτείνει η εταιρεία να επιστρέψει.

Συνεπώς, λοιπόν, πρόταση δική μας είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση και να αποφασίσουν οι κάτοικοι τι θέλουν ή ας αποφασίσουν ότι δεν θέλουν τίποτε.

Εμείς, όμως δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτή την πρόταση.»