Παναγ. Μερτύρης: “Μας έκαψαν, η ολιγωρία, η ανημποριά & η αγνωσία”

Μήνυμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης, Παναγιώτη Μερτύρη στον απόηχο των συνεπειών που προκάλεσε στην πόλη και στους πολίτες η καταστροφική πυρκαγιά της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2022.

“Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ρίξω λάδι στη φωτιά, μα ούτε να εκμεταλλευτώ τον ανθρώπινο πόνο ή την δίκαιη αγανάκτηση που πολλοί πια συμπολίτες μας αισθάνονται για τα τελευταία συμβάντα με τις φωτιές, στον ευρύτερο Πεντελικό χώρο και σε πολλές περιοχές του Δήμου μας.

Συμπολίτες μου,

Έχουμε μάθει νομίζω καλά, τη δουλειά της αποτίμησης των ζημιών, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει βήμα στον τομέα της πρόβλεψης και της δυνατότητας αποφυγής τόσου μεγάλου εύρους καταστροφικών συμβάντων, στον οικιστικό μας ιστό, με τις τεράστιες σε μέγεθος οικονομικές ζημιές.

Ευτυχώς αυτή την φορά δεν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές ή μάλλον θρηνούμε τον γέροντα συνάνθρωπο που αυτοκτόνησε, πλημμυρισμένος από απελπισία και απόγνωση, όταν είδε να καίγεται το σπίτι του για τρίτη φορά.

Την αντιλαμβάνομαι, ως μια συμβολική ενέργεια προς όλους αυτούς -εμάς που υποτίθεται νοιαζόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις για τα κοινά. Απέναντι σε αυτόν τον συν Έλληνα, όλοι οι ιθύνοντες οφείλουν ένα τεράστιο συγγνώμη, όπως οφείλει και ο Εισαγγελέας να πάρει θέση πια.

Διάβασα κάπου πως για να καταφέρει ένας συνάνθρωπός μας να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία, χρειάζεται κατά μέσον όρο περί τα 23 χρόνια κόπων και θυσιών.

Μιλάμε λοιπόν για το έργο μιας ζωής.

Σε μια συντεταγμένη Κοινωνία Συμπολίτες μου, υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, όχι μόνο θώκοι και Αξιώματα.

Δεν μπορούμε να χαϊδεύουμε άλλο αυτιά.

Αστυνόμε σου ξέφυγαν οι εμπρηστές; Ευθύνεσαι.

Αρχιπυροσβέστη το σχέδιό σου δεν απέδωσε; Ευθύνεσαι.

Δήμαρχε με την πολιτική σου Προστασία ήσουν ανήμπορος και ανύπαρκτος; Ευθύνεσαι.

Περειφερειάρχη ποιος είναι ο ρόλος σου; Πες τον μας επιτέλους να ξέρουμε.

Υπουργέ ποια είναι η πολιτική σου βούληση; Να συγκαλύπτεις με πολιτικάντικες κουβέντες; Ευθύνεσαι.

Όσον αφορά στα πολύ δικά μας, κ. Ζούτσο, ακόμη σας περιμένω να προσκαλέσετε την ιδιαίτερης βαρύτητας σύσκεψη που σας ζητώ εδώ και πολύ καιρό, και αφορά στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Είστε άλλωστε υποχρεωμένους βάσει νόμου να το κάνετε αλλά δε το πράξατε ποτέ.
Υπεράνω νόμων;

Τα είδατε για μια ακόμη φορά τα χαΐρια σας και τα καταστροφικά αποτελέσματα.
Τον καταμερισμό των ευθυνών σας, θα τον αποδώσει φαντάζομαι ο Εισαγγελέας, δεν είναι δική μου δουλειά.

Δική μας δουλειά είναι να θέλουμε τον Δήμο μας ασφαλή για την ζωή όλων ημών, παράλληλα με τις περιουσίες μας. Γι’ αυτό σας ζητάμε να εγκαταλείψετε εδώ και πολύ καιρό τον φανφαρονισμό σας, και να δουλέψετε πραγματικά με όλους εμάς εκ των ενόντων, για τα σοβαρά και πρωτεύοντα θέματα που οι καιροί μας προτάσσουν.

Η Κλιματική Αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της και μεις βαράμε ντέφια.

Αν η βούληση των συνεργατών σας σταματάει στη σκοπιμότητα του πρώτου ψήφου, αλλάξτε τους ή εν πάση περιπτώσει δεν κάνουν για να διοικούν μια σύγχρονη Πόλη ή Δήμο.

Είμαστε στο και πέντε, αφήστε τα υφάκια και τον απεμπολισμό των ευθυνών και ελάτε στο τραπέζι να μιλήσουμε ως πραγματικοί Συμπολίτες με κοινά συμφέροντα.

Η ολιγωρία, η ανημποριά και η αγνωσία μας έκαψαν σήμερα, μας πάγωσαν χθες και μας πλημμύρισαν προχθές.”