Ο συμπολίτης μας, Μανώλης Μάκαρης, στο επίκεντρο «ζυμώσεων» για υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας

Μανώλης Μάκαρης

Συμπολίτης μας, με θητεία στη διοίκηση του πρώην Δήμου Παλλήνης με δήμαρχο τον κ. Σπ. Κωνσταντά (2006-2010) προτάθηκε από τη δημοτική παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» Καλαμάτας να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές.

Πρόκειται για τον γιατρό-καρδιολόγο Μανώλη-Λεονάρδο Μάκαρη που έχει εγκατασταθεί οικογενειακά τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα με αφορμή την εργασιακή απασχόλησή του, στο νοσοκομείο της πόλης.

Η υπόδειξη του Μανώλη Μάκαρη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου με υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στα πλαίσια συγκρότησης «ανοιχτού στην κοινωνία ψηφοδελτίου» και κατά συνέπεια της αναζήτησης αξιόλογης προσωπικότητας με υψηλή διείσδυση στον κοινωνικό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα, με επάρκεια προσόντων και ικανοτήτων να χειριστεί τα τοπικά προβλήματα.

Η πρόταση της ενεργούς από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές παράταξης, «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» διαβιβάστηκε στην κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία της οποίας, αρνήθηκε να την υιοθετήσει και την απέρριψε, με εξαίρεση επτά μέλη της που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη.

Όμως, η άρνηση της κομματικής οργάνωσης φαίνεται να μην πτοεί τη δημοτική παράταξη και παράλληλα με μία εξελισσόμενη κίνηση εκ μέρους πολλών τοπικών παραγόντων, η υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των «ζυμώσεων» και των διαβουλεύσεων με πιθανό ενδεχόμενο να εμπλακεί στο θέμα και η κεντρική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα φαινόμενα, ζητούμενο στην υπόθεση του Μανώλη Μάκαρη είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ανοικτού ψηφοδελτίου πρέπει να αφήσει στην άκρη την οποιαδήποτε τοπική κομματική νομενκλατούρα –κυριαρχεί στις περισσότερες πόλεις της χώρας και μάλιστα σε «περιχαρακωμένα» όρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναντιστοιχία οργανωτικής δυναμικότητας μεταξύ του «κεντρικού» και του κάθε «τοπικού» ΣΥΡΙΖΑ- ή να ανοίγει τους ορίζοντες της στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών.

Ποιος είναι ο Μανώλης Μάκαρης

Αναφορικά με τον Μανώλη Μάκαρη, συνομολογείται ευρέως στην τοπική κοινωνία της Παλλήνης, ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο άτομο, με πληρότητα ήθους και με υψηλή επιστημονική επάρκεια.

Έρευνα του επί ενός μεγάλου αριθμού περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου στο Νομό Μεσσηνίας τα τελευταία δέκα χρόνια, παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και είχε εντυπωσιακή απήχηση, ενώ σε συνδικαλιστικό επίπεδο, είναι Πρόεδρος των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του κ. Σπ. Κωνσταντά –δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις μαζί του- και για ένα χρόνο χρημάτισε αντιδήμαρχος Δήμου Παλλήνης με πεδίο ευθύνης τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου, χωρίς έκτοτε να αξιοποιηθεί.

Ο Μανώλης Μάκαρης είναι άτομο «χαμηλών τόνων» με επεξεργασμένη σκέψη και τα τρία τελευταία χρόνια, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο καυστικό δημόσιο λόγο κατά της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, αναδεικνύοντας τις παρενέργειές της στο χώρο της δημόσιας υγείας.