fbpx

Τα προβλήματα που επιβραδύνουν το έργο της αποχέτευσης στο Δήμο Παιανίας, επισκοπήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Γεωργία Στεφανάκου, Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ

Όλες τις πτυχές των συσσωρευμένων προβλημάτων στο εξελισσόμενο με ιδιαίτερα αργό τρόπο, έργο της αποχέτευσης στο Δήμο Παιανίας και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα των Γλυκών Νερών, ανέδειξε η πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παιανίας, με καλεσμένους τη Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ κ. Γεωργία Στεφανάκου και τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου εκ μέρους του ίδιου φορέα, κ. Κώστα Παπαδάκη.

Στο επίκεντρο της αναφοράς όλων, ανεξαιρέτως, η πλημμελής διαχείριση των εργασιών εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας και το πλήθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει με συνέπεια αρκετούς τραυματισμούς πολιτών αλλά και υπαλλήλων του Δήμου εξ αιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας στις εκσκαφικές εργασίες, στα οδοστρώματα από τα οποία θα διέρχεται ο αγωγός λυμάτων.

Χαρακτηριστική της όλης κατάστασης, η δήλωση της Γεν. Διευθύντριας της ΕΥΔΑΠ, κ. Γ. Στεφανάκου στο Δ.Σ.: «η επιχειρησιακή επάρκεια του αναδόχου δυστυχώς δεν είναι η αναμενόμενη και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΕΥΔΑΠ για συμμόρφωση και αποτελεσματικότερη συνεργασία, το αποτέλεσμα υπολείπεται κατά πολύ των ποιοτικών προδιαγραφών.»

Ο «Ν» μεταφέρει τα πλέον ενδιαφέροντα από όσα κατέθεσαν στην συνεδρίαση αμφότερα τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ και αμέσως μετά, παρουσιάζονται, βιντεοσκοπημένα, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις ανά ομιλητή προκειμένου να διευκολυνθεί ο αναγνώστης στις επιλογές του.

Οι επιλεγμένες αναφορές των δύο στελεχών της ΕΥΔΑΠ

• Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 87% του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων και των αντίστοιχων εξωτερικών διακλαδώσεων στην περιοχή των Γλυκών Νερών και περίπου το 50% αντίστοιχα στην περιοχή Φούρεσι.

• Το δίκτυο της αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Παιανίας ανέρχεται στα 10.000 χλμ.

• Με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει γίνει μεταξύ Δήμου Παιανίας και ΕΥΔΑΠ, το έργο τόσο ως προς την κατασκευή του όσο και ως τα δικαιώματα του έχουν εκχωρηθεί από τον Δήμο στην ΕΥΔΑΠ

• Η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη κατασκευής του δικτύου.

• Η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου ασκεί υψηλή εποπτεία

• Κάθε Παρασκευή γίνεται συνάντηση εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ, του Δήμου Παιανίας και του αναδόχου και συζητούνται τα εντοπισμένα προβλήματα.

• Βάσει της μελέτης, έχουν γίνει γεωτρήσεις και δεν έχει βρεθεί υψηλός υδροφόρος ορίζοντας. Ομοίως και στα σκάμματα βάθους 3 μέτρων δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, σε κάθε, όπως, περίπτωση, οι σωλήνες που εγκαθίστανται είναι στεγανοί.

• Ως προς τη διέλευση του αγωγού από την Αττική Οδό. Η έγκριση έχει μπει στην εργολαβία.

• Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΕΣΠΑ και ένα τμήμα της, συγκεκριμένα το 10% είναι από ίδιους πόρους της ΕΥΔΑΠ.

• Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές διακλαδώσεις του έργου η ΕΥΔΑΠ, ναι, περιμένουμε την χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ και εφόσον αυτό συμβεί δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες.

• Για τη Βόρεια Γειτονιά: δεν ήταν ενταγμένη η περιοχή όταν ξεκίνησε το έργο. Θα πρέπει πρώτα να τελειώσει το ήδη εξελισσόμενο έργο για να εντάξουμε και αυτή την περιοχή.

• Το έργο της αποχέτευσης γίνεται με βάση τις προδιαγραφές της μελέτης, θα γίνει όπως πρέπει να γίνει και σ΄αυτό είμαστε αμετακίνητοι.

• Το ΚΕΛ Παιανίας γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής και εξ όσων γνωρίζουμε ο υποθαλάσσιος αγωγός δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2021.

• Ζητήσαμε από την ΕΡΤΕΚΑ (ανάδοχος εταιρεία) να δώσει προτεραιότητα στις αποκαταστάσεις των «αστοχιών» αντί των νέων μετώπων.

• Το έργο δεν έχει παραληφθεί κι όταν αυτό θα συμβεί, υπάρχει 18μηνη εγγύηση.

• Το έργο μετά την ολοκλήρωση του θα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ και όχι ο Δήμος Παιανίας

Οι βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις

Από πλευράς αντιπολίτευσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Δήμου Γλυκών Νερών, Λάμπρου Κασαγιάννη, ο οποίος, αξιοποιώντας και την επιστημονική του κατάρτιση έθεσε υπόψη των στελεχών της ΕΥΔΑΠ, 18 κομβικές ερωτήσεις.

Γεωργ. Στεφανάκου, Γεν. Διευθύντρια ΕΥΔΑΠ για το έργο της αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά & στο Φούρεσι

Κώστας Παπαδάκης, ΕΥΔΑΠ. Υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου αποχέτευσης

18 ερωτήσεις του Λάμπρου Κασαγιάννη στην κ. Γ. Στεφανάκου για το έργο της αποχέτευσης

Απάντηση του Δημάρχου, κ. Ισίδωρου Μάδη στην τοποθέτηση του κ. Λάμπρου Κασαγιάννη

Οι απαντήσεις της κ. Γ. Στεφανάκου στον κ. Λ. Κασαγιάννη για τον υποθαλάσσιο αγωγό

Η τοποθέτηση του κ. Κ. Φιλιούση, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για το έργο της αποχέτευσης

Ερώτηση της κ. Ε. Κρεμμυδά και απάντηση του κ. Κ. Παπαδάκη για τις αστοχίες στους δρόμους

Αρτέμης Βαγιωνάκης, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Γλυκών Νερών

Η παρέμβαση της Χρ. Σταμπέλου (Μπρούλια) για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι εργασίες στα Γλυκά Νερά

Σύντομη παρέμβαση του κ. Σπ. Στάμου πριν το τέλος της συζήτησης για την αποχέτευση

Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης: περίμενα να ακούσω προτάσεις και όχι άναρθρες κραυγές