fbpx

Επικράτησε το «γινάτι» του κ. Α. Ζούτσου και οι ευεργέτες της πόλης με απόφαση του Δ.Σ. εκταφιάζονται από το κοιμητήριο Παλλήνης!

Το εκκλησάκι του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, παραπλεύρως του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης, εντός του οικοπέδου που παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Παλλήνης από την Μαρία Πέτρου, τον τάφο της οποίας κατάργησε ο Δήμαρχος Παλλήνης,κ. Α. Ζούτσος. (η φωτογραφία δείχνει την εικόνα που είναι σήμερα)

Η χθεσινοβραδινή διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, ξεπέρασε σε χρονική διάρκεια κάθε προηγούμενη όχι μόνο του ενιαίου Δήμου Παλλήνης αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων Γέρακα και Παλλήνης.

Διήρκεσε περίπου 9 ώρες (από τις 6 μ.μ. ως και τις 3 μεσάνυχτα), χαρακτηρίστηκε για την ένταση αλλά και από τις πολλές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ του Δημάρχου, του Προέδρου του Δ.Σ. και Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, «καθ΄υπέρβαση των ορίων κοσμιότητας.»

Στην συνεδρίαση, το ζήτημα επί του οποίου ήταν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον αιρετών και πολιτών, αφορούσε την υπόθεση εκταφής από το κοιμητήριο Παλλήνης των δωρητών της πόλης, Μαρίας και Ιωάννη Πέτρου και της καταστροφής του γλυπτού μνημείου που κοσμούσε τον τάφο, έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Για την υπόθεση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Παλληνέα κατέθεσε στο Δήμο Παλλήνης στις 2 Μαρτίου 2021, «Αίτηση – Δήλωση -Διαμαρτυρία» υπογεγραμμένη από 62 κατοίκους της πόλης ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. του 2017 με την οποία προβλεπότανε η κατάργηση του οικογενειακού τάφου της Μαρίας και του Ιωάννη Πέτρου στο Κοιμητήριο Παλλήνης.

Το αίτημα του συλλογικού φορέα στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι η απόφαση του 2017 βασίστηκε σε ανακριβή στοιχεία και κατά συνέπεια έπρεπε να ανακληθεί. Το ίδιο αίτημα είχε υποβληθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. (19 Φεβρουαρίου 2021) αλλά με παρελκυστικό τρόπο της διοίκησης του Δήμου και του Προέδρου του Δ.Σ. αγνοήθηκε και δεν συζητήθηκε.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Παλληνεύς, κ. Βάσω Γιακουμή

Με την επανυποβολή του αιτήματος, ο Παλληνέας ανέφερε ότι «στην περίπτωση κατά την οποία το Δ.Σ. απορρίψει το αίτημα ανάκλησης της κατάργησης του τάφου» «αιτούμαστε να ψηφίσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όχι σωρευτικά αλλά ξεχωριστά και ανεξαρτήτως μεταξύ τους για το καθένα και με τη σειρά που τίθενται, τις εξής πέντε προτάσεις:

  1. Αναγνώριση των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου ως ευεργετών της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης.
  2. Λήψη απόφασης περί μη εφαρμογής εκτέλεσης της απόφασης κατάργησης του τάφου (93/2017) η οποία άμεσα να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίου του Δήμου για τυπικούς λόγους που κωλύουν την εκτέλεση της απόφασης.
  3. Αποδοχή της πρότασης του Συλλόγου να αναλάβει την καταβολή των οφειλομένων τελών και δη τις βεβαιωμένες οφειλές του εν λόγω τάφου αφενός της διετίας προ του 2017 επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση κατάργησης του τάφου και εκταφής των νεκρών, αλλά και εν συνόλω της τελευταίας πενταετίας, με παράλληλη επίδειξη αντιγράφων των εν λόγω βεβαιωτικών πράξεων και ειδικότερα με ημερομηνία προγενέστερη του 2017 για τις οφειλές στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση κατάργησης του 2017.
  4. Ενημέρωση του Συλλόγου για την τύχη του λίθινου υλικού εκ του οποίου ήταν φτιαγμένο το καταστραφέν μνημείο.
  5. Λήψη απόφασης περί εφαρμογής του όρου της διαθήκης της Μαρίας Πέτρου για την αξιοποίηση του οικοπέδου που παραχωρήθηκε τότε στην Κοινότητα και σήμερα στο Δήμο Παλλήνης, με τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής Χαράς

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος απέρριψε τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις του Παλληνέα, εκτός εκείνης που αφορούσε την τύχη του ταφιακού γλυπτού στο μνήμα της Μαρίας και του Ιωάννη Πέτρου.

Η κ. Π. Κανή, δικηγόρος του Συλλόγου Παλληνεύς

Είπε, επί λέξει ο κ. Δήμαρχος προκαλώντας την έκπληξη όλων: «Το γλυπτό νομίμως οδεύθηκε στο ρεύμα της ανακύκλωσης…!»

Στις προτάσεις του Παλληνέα, ο κ. Α. Ζούτσος, αντέτεινε τη δική του, την οποία με απόλυτη πειθαρχία υποστήριξαν οι 18 σύμβουλοι της παράταξης του, συμπεριλαμβανομένων, του κ. Τριαντάφυλλου Κουτσικούρη και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης, κ. Ν. Κούτρα.

Στην πρόταση της δημοτικής αρχής δεν περιλαμβάνεται η αναγνώριση της Μαρίας και του Ιωάννη Πέτρου ως ευεργετών της πόλης, αποδέχεται την κατάργηση του οικογενειακού τάφου, υποστηρίζει την εκταφή των οστών και προβλέπει την κατασκευή ενός μικρού μνημείου εντός του οποίου θα τοποθετηθούν τα οστά των δύο ευεργετών της πόλης με την προσθήκη αναφοράς στα ονόματά τους.

Επί τρεις ώρες, τόσο η Πρόεδρος. κ. Β. Γιακούμή όσο και η δικηγόρος του Παλληνέα, κ. Π. Κανή με την συνεπικουρία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μάταια προσπαθούσαν να πείσουν τον κ. Α. Ζούτσο ότι η τοπική κοινωνία της Παλλήνης θέλει να τιμήσει με το δικό της τρόπο και με τις δικές της επιλογές, τους δύο ευεργέτες της και δεν του παραχωρούν το δικαίωμα να επιβάλλει με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο τις δικές του προτάσεις.

Οι δηλώσεις του Θάνου Οικονόμου αναδεικνύουν την «ιδιαιτερότητα» της Παλλήνης σε ζητήματα αυτού του χαρακτήρα

«Αφήστε τους νεκρούς μας στην ηρεμία του τάφου τους, μη τους βγάζετε από το μνήμα τους» ήταν μία από τις πολλές εκκλήσεις και αναφορές που ακούστηκαν στην ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα της συνεδρίασης.

Η πεισματική εμμονή του Δημάρχου να επιβάλλει με αυταρχισμό και κυνισμό σε ένα ευαίσθητο ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Παλλήνης, τη δική του επιλογή, λειτούργησε ως διαρκή πρόκληση εκδήλωσης φραστικών αντεγκλήσεων και οξύτατων χαρακτηρισμών προς το πρόσωπο του.

Στην ψηφοφορία που έγινε με σημαντική χρονική καθυστέρηση επειδή ο κ. Α. Ζούτσος συνεπικουρούμενος από τον κ. Κ. Σμέρο, απαιτούσε όπως η ψηφοφορία επί των προτάσεων του Παλληνέα γίνει με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του Παλληνέα και την αντιπολίτευση που ζητούσαν ξεχωριστή απόφαση για την κάθε μία από τις υποβληθείσες προτάσεις, 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου καταψήφισαν τις προτάσεις

(και όχι 18 όπως ισχυρίζεται ο κ. Κ. Σμέρος (μάρτυς περί αυτού το βίντεο της ψηφοφορίας / είναι και αιτία προσφυγής κατά της εγκυρότητας της απόφασης)

και 11 τις υπερψήφισαν. (απόντες από την αντιπολίτευση, οι Θόδωρος Σμυρλιάδης, Νεκτάριος Καλατζής, Κώστας Μήλας και Ηλίας Περδίκης

Δείτε τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο video που ακολουθεί

Ο κ. Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης

Η κ. Ειρήνη Κουνενάκη, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Η κ. Θεοδώρα Πασχαλίδου, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Παλλήνης”

Ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς, πρώην Δήμαρχος Παλλήνης

Τριανταφυλλιά Δασκαλάκη-Πανούση, Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Παλλήνης

Ο κ. Δημήτρης Καρκούλιας. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παλλήνης

Δευτερολογία της κ. Ειρήνης Κουνενάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”