“ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”: Πλασματικές αμοιβές του προσωπικού ή ουσιαστική προστασία των εργαζομένων;

(Δελτίο Τύπου, της Δημοτ. Παράταξης, ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”): Με αφορμή την συζήτηση για τον καθορισμό τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, η δημοτική Παράταξη ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ κατέθεσε εναλλακτική πρόταση.

Όπως αναφέραμε και στη συζήτηση, σχετικά με τον καθορισμό τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2021, υπήρξε μια πρώτη εισήγηση της Διοίκησης όπου προέβλεπε υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση (από 1.483.273,20 σε 1.785.617,40) των τακτικών αποδοχών (μισθοδοσία) του μονίμου προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις υπηρεσίες, που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όταν ζητήσαμε διευκρινήσεις (αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη για νέες προσλήψεις) ακολούθησε νέα εισήγηση της Διοίκησης που διόρθωνε τα παραπάνω ποσά (από 1.785.617,40€ σε 1.461.977,40€ ).

Αντί όμως η διαφορά που προέκυπτε να αφαιρεθεί από το σύνολο των εξόδων και άρα να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των τελών, το ποσό αυτό προστέθηκε στην υπερωριακή απασχόληση.

Η δημοτική αρχή σκόπιμα διόγκωσε τις δαπάνες προκειμένου να αποφύγει μια ρεαλιστική μείωση των δημοτικών τελών (από 256.361,6€ σε 512.723,31 €)

Τα 512.000 ευρώ σε υπερωρίες του προσωπικού καθαριότητας δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε πραγματοποιήσιμο ποσό, πρόκειται για αύξηση 194%, από το αντίστοιχο ποσό που προϋπολογίστηκε για το 2020 που ήταν 170.000€ ενώ το ποσό που πληρώθηκε ήταν ακόμη μικρότερο (περίπου 140.000€).

Πώς δηλαδή για τον ίδιο αριθμό μονίμων υπαλλήλων οι υπερωρίες από 170.000€ το 2020, θα φτάσουν τις 512.000€ το 2021; Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα από τη διοίκηση του δήμου.

Η πρόταση της δημοτικής μας παράταξης σκόπιμα, διαστρεβλώθηκε από τη διοίκηση του Δήμου Παλλήνης και από τα “δεκανίκια” που εσχάτως έχει αποκτήσει.

Σ αυτήν την διαστρεβλωμένη πρόταση μας, απάντησε το Σωματείο Εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και καταγγέλλοντας την. (η ανακοίνωση του Σωματείου δημοσιεύεται παρακάτω)

Αγνοεί το Σωματείο, ότι η εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε σαφώς και προέβλεπε αύξηση των υπερωριών (απο 170.000€ για το 2020 σε 235.000€ για το 2021) για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Αύξηση όμως, με ρεαλιστικούς όρους και προ όφελος όλων, δημοτών και εργαζομένων. Χωρίς λογιστικές αλχημείες που εξυπηρετούν την πολιτική βούληση της Διοίκησης του Δήμου, η οποία δεν επιθυμούσε την μείωση των τελών.

Θεωρούμε λοιπόν βιαστική, αστήριχτη και άδικη την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων σχετικά με όσα μας προσάπτει.

Εμείς ως παράταξη, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και θα είμαστε κοντά στους εργαζομένους. Ακόμη και όταν κάποιοι αρνιόταν να δουν τον κίνδυνο από την ενεργοποίηση του άρθρου 178 του Ν.4635/2019, που άνοιγε το παράθυρο για εκχώρηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, διεκδικώντας την δρομολόγηση μονίμων προσλήψεων στο Δήμο Παλλήνης για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τον περιορισμό της ανάθεσης των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Ιδιαίτερα στις συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί, που κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί να νοιώθει σιγουριά για το αύριο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ταυτόχρονα και το συμφέρον των δημοτών, συμβάλλοντας στη σύνταξη “υγιών” προϋπολογισμών στο Δήμο Παλλήνης.

Αυτών των προϋπολογισμών που θα στοχεύουν και στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, αποτυπώνοντας τα πραγματικά μεγέθη στις δαπάνες του Δήμου.

Καλούμε το Σωματείο εργαζομένων να μην επιτρέπει στην Διοίκηση του Δήμου Παλλήνης να θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση τους, θα είμαστε δίπλα τους . Ευχόμαστε να μην δικαιωθούμε στον προϋπολογισμό του 2022.

Καλές γιορτές σε όλους και όλες.”

Η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων Δήμου Παλλήνης

Ανακοίνωση

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, στο θέμα συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021, ετέθησαν από πλευράς συμβούλων απόψεις σχετικές με την «ραγδαία» αύξηση των χρημάτων του κωδικού που αναφέρεται στην υπερωριακή, νυχτερινή και εξαιρέσιμη εργασία των συναδέλφων που εργάζονται στην Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με σκεπτικό την μείωση αυτών.

Ως Σωματείο επιθυμούμε να καταγγείλουμε ως απαράδεκτες τέτοιας μορφής προτάσεις, που καταλήγουν στην απαξίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε ένα Δήμο που έχει απωλέσει την τελευταία δεκαετία το 4056 των εργαζομένων της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ίσως οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι θα έπρεπε πρωτίστως να απευθυνθούν στο ίδιο το Σωματείο που γνωρίζει πολύ καλά πόσες «απλήρωτες» ώρες έχουν προσφέρει κατά καιρούς οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους προκειμένου να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπηρεσίες και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Αγαπητοί σύμβουλοι ας προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα πλαίσια του γνωστού γνωμικού «φτηνοί στο λάδι, ακριβοί στα πίτουρα» και ας βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι προς όφελος του πολίτη.

Για το Δ.E

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας

Διονύσιος Σταθόπουλος