Διάλεξη για την φυσική επιστήμη με απλά λόγια από τον διάσημο επιστήμονα -Παλληνιώτη- Δημ. Νανόπουλο

Στη Θεωρία για το σωματίδιο Χιγγς (Higgs) το οποίο απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της Φυσικής αναφορικά με την προέλευση της μάζας, αναφέρθηκε ο διάσημος Έλληνας Φυσικός, καθηγητής και Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξή του στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων “Κωστέα Γείτονα”.

Ο κ. Δ. Νανόπουλος τόνισε ότι η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs εξηγεί γιατί τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκς έχουν μάζα κι αυτό – όπως είπε- μένει να πιστοποιηθεί πειραματικά με τα επιτυχημένα πειράματα που γίνονται στο CERN. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ίσως στις αρχές Ιουλίου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, να υπάρξουν ευχάριστα νέα, δηλαδή, “να έχουμε την απάντηση σ΄αυτό που ψάχνουμε” κι αν έτσι συμβεί, τότε θα έχουμε την Ενοποιημένη Θεωρία που θα εξηγεί την προέλευση του Σύμπαντος, που αιώνες, τώρα, προσπαθούν να διατυπώσουν μυαλά σαν τον Αϊνστάιν, τον Σρόντιγκερ, τον Χάιζενμπεργκ, τον Μάξουελ, κ.α.

Ο κ. Δ. Νανόπουλος αναφέρθηκε και στα υπερσυμμετρικά σωματίδια τα οποία αποτελούν απόδειξη της Σκοτεινής Ύλης, επισήμανση που αιφνιδίασε και …..συσκότισε αρκετούς από τους παριστάμενους ακροατές, δεδομένου ότι η σχέση τους με την επιστήμη της Φυσικής κινείται στα στοιχειώδη επίπεδα.

Ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής, τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από το ακροατήριο..

Τη διάλεξη παρακολούθησαν, ο μέχρι την ημέρα εκείνη Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φραγκούλης Φράγκος, ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, Καθηγητές, μαθητές των εκπαιδευτηρίων “Κωστέα Γείτονα” με τους γονείς τους και αρκετοί πολίτες από την Παλλήνη που ενημερώθηκαν για την εκδήλωση από την σχετική αναφορά του ηλεκτρονικού “Νεολόγου”.

Για τους μη γνωρίζοντες παραθέτουμε ενδεικτικά στοιχεία της προσωπικότητας του κ. Δημ. Νανόπουλου

Κατάγεται από την Παλλήνη, -γεννήθηκε το 1948- διαθέτει περισσότερες από 26.900 ετεροαναφορές και τον Νοέμβριο του 2001 του αποδόθηκε το 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Δηλαδή σε “απλά ελληνικά” ο Δημήτρης Νανόπουλος αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε διατριβή και έρευνα στο χώρο της Φυσικής επιστήμης.

Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge, των H.Π.A.

Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών.

Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον του Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάννη.

Το κύριο ερευνητικό έργο του Δημήτρη Νανόπουλου ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή (φυσική υψηλών ενεργειών) και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 520 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 10 βιβλίων.