Ακτίδα φωτός στην διαπραγμάτευση για την οφειλή του Δήμου Παλλήνης στη REDS

…Ακτίδα φωτός στην υπόθεση της REDS. H εκτίμηση προκύπτει από τις τοποθετήσεις των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Παλλήνης που συστάθηκε με σχετικά πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην έκτακτη ενημέρωση των δημοτών από τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2015, η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των τεσσάρων μελών της που εκπροσωπούν αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις, συμπυκνώνεται στην ακόλουθη παράγραφο:

να παραχωρηθεί στην REDS έκταση γης από το Κτήμα Καμπάτην οποία είχε υποχρέωση η εταιρεία να αποδώσει αν προχωρούσε η πολεοδόμηση του Κτήματος Καμπά- και να λήξει από πλευράς REDS η διεκδίκηση των 4.600.000 € η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εξακολουθεί να υφίσταται ως και σήμερα με βάση την τελική απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι της έκτακτης ενημέρωσης των δημοτών, προηγήθηκε δύο ημέρες πριν, συνάντηση των μελών της επιτροπής με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Όπως προκύπτει από τα λεχθέντα των εκπροσώπων της διαπαραταξιακής συζητήθηκαν με την εταιρεία τρεις προτάσεις. (αναφέρονται παρακάτω)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου 2015, το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά και ενδεχομένως να δοθεί εξουσιοδότηση στην διαπαραταξιακή για τον περαιτέρω χειρισμό του στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των αναφορών εκ μέρους των τεσσάρων μελών της επιτροπής.

Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος

Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση δεν θα εκταμιευθούν τα χρήματα.Ο Δήμος Παλλήνης δεν παραιτείται από τις νομικές διεκδικήσεις του.Από το 2001 η REDS είχε βρει το Δήμο Παλλήνης απέναντί της σε όλες τις διαδικασίες.Από το 2007 η REDS διεκδικούσε τα χρήματα της απαλλοτρίωσης γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να πάρει γη σε άλλο σημείο της πόλης.

Οι τρεις προτάσεις μας:

Ευκολίες πληρωμήςΝα μας δοθεί χρόνος για να εξευρεθεί δανειοδοτικός φορέας για τη λήψη δανείου εκ μέρους του Δήμου.Να προσφέρουμε γη όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί εγγράφως με τη REDS.

Η REDS διευκρίνισε ότι από το 2007 ξεκίνησε την διεκδίκηση των χρημάτων της όχι για λόγους κατοχύρωσης των νομικών δικαιωμάτων της αλλά γιατί αυτός ήταν ο αντικειμενικός στόχος της. (σημ. «Ν»: με την συγκεκριμένη αναφορά του κ. Α. Ζούτσου, ουσιαστικά διαψεύδεται ο κ. Σπ. Κωνσταντάς)

Βάσει της έγγραφης συμφωνίας του 2001 η REDS θα έπαιρνε 8,50 στρέμματα γης στο Κτήμα Καμπά. Πρόκειται για την ίδια έκταση που θα έπαιρνε ο Δήμος από την εταιρεία στο πλαίσιο πολεοδόμησης του Κτήματος Καμπά. Επειδή όμως δεν προχώρησε η πολεοδόμηση η υπόθεση έμεινε στο κενό.Πρόταση της εταιρείας είναι να πάρει τα 8,50 στρέμματα γης βάσει της έγγραφης συμφωνίας και να κλείσει έτσι η υπόθεση.Το θέμα της REDS θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης .

Προηγουμένως θα συνέλθει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή για να βρούμε κοινές θέσεις εν όψει της συνεδρίασης.

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Μερτύρης

Είναι η πρώτη φορά από το 1999 που η REDS βρέθηκε απέναντι σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Παλλήνης. Η συζήτηση με την εταιρεία ήταν σε καλό κλίμα και έδειξε ότι θέλει να βοηθήσει το Δήμο.

Εμείς το μόνο που θέλουμε και είμαστε κάθετοι σ΄αυτό είναι na της δώσουμε γη. Όλες οι άλλες επιλογές είναι καταστροφικές.Υπάρχει καλή διάθεση από την εταιρεία, η οποία να μην ξεχνάμε ότι έχει στα χέρια της μια δικαστική απόφαση με την οποία μπορεί να πάρει τα χρήματα.

Εκτιμώ ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην εταιρεία να δούμε πόσο πραγματικά θέλει να διευκολύνει το Δήμο.

Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει όλοι να είμαστε συνετοί για να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι καλό για το Δήμο μας.

Επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Παλλήνης», Απόστολος Βολιώτης

Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε από την έκδοση της δικαστικής απόφασης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί παρά μόνο αν το θελήσει η ίδια η εταιρεία.

Το θετικό είναι η σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία λειτούργησε ομόφωνα και ομόψυχα σ΄αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσε να είχε συσταθεί παλαιότερα κα να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Σαν Διαπαραταξιακή αποφασίσαμε να πιέσουμε την εταιρεία να δεχθεί συνάντηση μαζί μας. Στην συνάντηση μας, ομόφωνα και χωρίς καμία διαφοροποίηση σαν μόνη θέση είχαμε να εκπληρωθεί η γραπτή δέσμευση με την εταιρεία για παραχώρηση γης.

Η ανταπόδοση με γη είναι η μόνη λύση και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε απ΄αυτό το στόχο.

Κ. Μπάκας, ελάσσων μειοψηφία

Από τη στιγμή που η REDS δέχεται να αναστείλει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης πρέπει να εξαντλήσουμε το διάλογο για να βρούμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το Δήμο.

Η REDS μας είπε ότι υπήρχαν προσπάθειες από το 2001 να βρεθεί μια λύση αλλά δεν απέδωσαν.Η εταιρεία κατάλαβε με τις συζητήσεις που είχαμε μαζί της ότι είναι εξαιρετικά επώδυνο για το Δήμο να πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Αν αυτό συμβεί θα βρεθούμε στα όρια της φτώχειας.Η λύση είναι της δώσουμε τα 8,50 στρέμματα γης που τους είχαμε πάρει. Άλλωστε γι αυτή την επιλογή έχουμε εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή μόνο για ανταλλαγή γης συζητάμε.