Δημόσια συζήτηση για την Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Ανθούσας

Τα αρκούντως σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Ανθούσας και τα οποία ως ένα σημαντικό βαθμό οφείλονται στην κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι το όλο ζήτημα το διαχειρίζεται από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα δίχως να τα έχει επιλύσει, είναι στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανθούσας, την Κυριακή, 30 Μαΐου 2021, ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι κάτοικοι της Ανθούσας, η δημοτική αρχή καθώς και οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης.

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου

«Σε προηγούμενη ανακοίνωση του Συλλόγου είχαμε επισημάνει δύο σοβαρά προβλήματα της Πράξης Εφαρμογής για το Σχέδιο Πόλης της Ανθούσας:

 1. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ιδιοκτησίες «εξ αδιαιρέτου» μέσα σε μεγάλη έκταση, π.χ. Κούτελο.
 2. Το δεύτερο με «διεκδικήσεις», (στην ουσία καταπατητών) πάνω από 160 στρέμματα, όπως το Πάρκο κ.λπ.

Τα προβλήματα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο να καθυστερήσουν την Πράξη Εφαρμογής για απροσδιόριστο χρόνο.

Θέλουμε εδώ να επισημάνουμε τις ευθύνες της Δημοτικής αρχής, που το χρονικό διάστημα από την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάτι για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και έτσι συνεχίζει.

Να πάρουμε για παράδειγμα το Κούτελο:

 • Είναι έκταση 209,5 στρ.
 • Έχει οικόπεδα των 500 τ.μ. τα περισσότερα.
 • Υπάρχουν αρκετά σπίτια.

Με τα παραπάνω σαν δεδομένα οι ιδιοκτησίες (οικόπεδα) στο Κούτελο έχουν τα εξής προβλήματα:

 • Οικόπεδο των 500 τ.μ. θα χρεωθεί για εισφορά σε γη αθροιστικά ποσοστό περίπου 49%, δηλαδή 245 τ.μ.
 • Αντίστοιχο οικόπεδο, που είναι αυτοτελές θα χρεωθεί για εισφορά σε γη ποσοστό 11,3%, δηλαδή 56,5 τ.μ..
 • Υπάρχει πρόβλημα στον ακριβή προσδιορισμό της θέσης κάθε ιδιοκτησίας μέσα στην «εξ αδιαιρέτου» έκταση.

Από αυτό προκύπτουν μια σειρά προβλήματα, όπως:

 • Δημιουργείται συνιδιοκτησία σε σπίτια από εκείνους που δεν έχουν χτίσει το οικόπεδό τους;
 • Στα σπίτια που έχουν γίνει υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης, μειώνουν το δικαίωμα σε αυτόν το συντελεστή των υπολοίπων οικοπέδων που δεν έχουν χτιστεί;
 • Τι πρόβλημα θα δημιουργείται για τη μεταβίβαση αυτών των ιδιοκτησιών; (πώληση, γονική παροχή, κ.λπ.)

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση, γιατί ο Νόμος το δημιουργεί. Αυτό έπρεπε να επιδιωχτεί και διεκδικηθεί από τον Δήμο, πριν φτάσουμε εδώ. Όμως ακόμα και τώρα πρέπει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να μπουν μπροστά για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες των «εξ αδιαιρέτου» εκτάσεων. Μας αφορά όλους τους Ανθουσιώτες για δύο λόγους:

ΠΡΩΤΟ: είμαστε αλληλέγγυοι στους συμπολίτες μας, ώστε να μην υποχρεωθούν να ξαναγοράσουν τα οικόπεδά τους και από πάνω να μην ξέρουν ποιο είναι το οικόπεδό τους.

ΔΕΥΤΕΡΟ: θα επηρεάσει σημαντικά τον χρόνο εξέλιξης της Πράξης Εφαρμογής.

Θέλουμε εδώ να εκφράσουμε και τις διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την πλημμελή, έως ανύπαρκτη δυνατότητα, για αυτοπρόσωπη ενημέρωσή τους.

Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν υποβάλλει αίτημα πάνω από 20 μέρες, για να τους δοθούν τα στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής, για την ιδιοκτησίας τους και καμία απάντηση δεν έχουν.

Το ΔΣ του Συλλόγου σας καλεί την Κυριακή 30 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία του, να συζητήσουμε τα παραπάνω. Ακόμα καλούμε όποιον συμπολίτη μας μπορεί και θέλει να βοηθήσει, από τη νομική ή την τεχνική πλευρά του θέματος, να το δηλώσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην συγκέντρωση θα συζητηθούν και τα θέματα της πολιτικής προστασίας εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Σημείωση: υποχρεωτική χρήση μάσκας και θα κρατάμε τις αποστάσεις.»