Στην Ανθούσα, αίθουσα ΚΑΠΗ επί της πλατείας 25ης Μαρτίου και ώρα 19.30, πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013, η δεύτερη δημόσια συζήτηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των πολιτών που διαμένουν στην συγκεκριμένη δημοτική ενότητα, για το παρόν και το μέλλον του Δήμου με ζητούμενα: εντοπισμός εκκρεμοτήτων, προτάσεις ανάπλασης σε υφιστάμενες δομές και κατασκευαστικής παρέμβασης στα πλαίσια στοχευόμενης ανάπτυξης. Θα προηγηθεί σύντομος απολογισμός του Δημάρχου κ. Αθαν. Ζούτσου για το έργο που επιτελέστηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια στην Ανθούσα, ενώ αναμένεται να γίνει ειδικότερη ενημέρωση των πολιτών για το έργο κατασκευής κτιρίου Διοικητικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών λειτουργιών όπισθεν της πλατείας Ηρώων Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας, το οποίο αυτή την εποχή, βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της στατικής μελέτης. –η αρχική πρόταση για την κατασκευή του εν λόγω κτιρίου είχε χωροταξικό προσδιορισμό την έκταση που βρίσκεται πλησίον του 1ου Λυκείου Παλλήνης, πλην όμως εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της αντίδρασης μειοψηφικής ομάδας του Δημοτικού Συμβουλίου-
Ευχής έργον, η σημερινή δημόσια συζήτηση* να έχει καλύτερη τύχη από την αντίστοιχη στην δημοτική ενότητα Παλλήνης. (Οινοποιείο Πέτρου, 3 Ιουλίου 2013) Να προσέλθουν οι πολίτες και να ασκήσουν το δικαίωμα της κριτικής αλλά και της πρότασης αναφορικά με το «μέλλον» της Ανθούσας. Η επιλογή της δημοτικής αρχής να επικοινωνήσει δημόσια και ελεύθερα με τον πολίτη δεν αρκεί –παρεμπιπτόντως, για τους ανενημέρωτους ή και….επιλήσμονες, ο Θανάσης Ζούτσος από το 2007 που έγινε Δήμαρχος Γέρακα μέχρι και φέτος ως Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, πραγματοποιεί κάθε έτος αντίστοιχο κύκλο δημόσιων συζητήσεων με τους πολίτες- πρέπει και οι δημότες να ανταποκριθούν προκειμένου είτε μέσω της διαφωνίας, είτε της συναίνεσης, να οριοθετηθεί το «γίγνεσθαι» και να αναδειχθούν τα … μελλούμενα.
*ο όρος διαβούλευση δεν ευσταθεί στην περίπτωση αυτών των συναντήσεων-συζητήσεων και εξ υπερβολής «επιστρατεύθηκε» –όχι από τον “Ν”- σε προγενέστερο χρόνο. Η διαβούλευση προϋποθέτει ακριβή γνώση του αντικειμένου/περιεχομένου συζήτησης και από τις δύο πλευρές και κατ΄ακολουθία καλή μελέτη. Αυτό, εύλογα δεν υπάρχει στην τρέχουσα διοργάνωση γιατί ουδείς εκ των «συμβαλλομένων» πλευρών γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης του άλλου.
Σε σχέση με την δημόσια συζήτηση που έγινε στο «Οινοποιείο Πέτρου» Παλλήνης και ειδικότερα στις επισημάνσεις που ακολούθησαν τόσο από τον «Νεολόγο», https://neologosattikis.gr/views-articles/2163-diav-pal όσο από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτη Μερτύρη https://neologosattikis.gr/views-articles/2164-mertiris-pan και το δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης κ. Δημήτριο Καρρά, http://www.dimitriskarras.com/2013/07/blog-post_8594.html αναδείχθηκε μία ακόμη με εκφραστή την παράταξη «Δημοτική Οικολογική Συνεργασία»
Το σκεπτικό της παρουσιάζει ενδιαφέρον και ακολουθεί:
Η «Δημοτική Οικολογική Συνεργασία» για τη
Διαβούλευση (Οινοποιείο Πέτρου, 3 Ιουλίου, Παλλήνη)
“Ο Δήμαρχος Παλλήνης σας καλεί να παραστείτε στην διαβούλευση για την Δημοτική Ενότητα που κατοικεί ο καθένας για να συζητήσουμε επί τόπου τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε κομματιού, αλλά και ολόκληρης της πόλης μας”.
Ευγενείς οι προθέσεις, ωστόσο ο πειρασμός ενός αναλυτικότατου απολογισμού για τα αυτονόητα παρέσυρε το Δήμαρχο Αθ. Ζούτσο σε μονόλογο περίπου 75 λεπτών. Ευτυχώς που βρέθηκαν λίγοι δημότες, οι οποίοι ανέδειξαν μικρά και μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής, και κάπως ισορρόπησε η βραδιά.
Η Δημοτική Οικολογική Συνεργασία χαιρετίζει κάθε προσπάθεια συμμετοχής των δημοτών στη λήψη αποφάσεων. Πιστεύει ότι οι αιρετοί οφείλουν να τοποθετούνται πολιτικά στο Δημοτικό και στα Τοπικά Συμβούλια. Το έργο δεν κρύβεται, όταν έχει γίνει. Κάθε άλλη ανέξοδη τοποθέτηση, είτε στα ΜΜΕ είτε σε συγκεντρώσεις, έχει μοναχά επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Ο πολίτης περιμένει από τους αιρετούς την κατάθεση προτάσεων και οράματος για την ομογενοποίηση και την πρόοδο της πόλης και εμπλουτίζει με τη συμμετοχή και τις παρατηρήσεις του κάθε σχέδιο που κατατίθεται.
Όταν ο δημότης επισημαίνει ότι κάπου δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα (λακκούβες κ.λπ.), τότε υπάρχει έλλειψη συντονισμού, κάτι που με λίγη προσπάθεια διορθώνεται. Όταν, όμως, η δημοτική αρχή ανακοινώνει ένα έργο (π.χ., μιαν ανάπλαση πλατείας) χωρίς να παρουσιάσει τη μακέτα και να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των περιοίκων, τότε υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και διαβούλευσης.
Η Δημοτική Οικολογική Συνεργασία πιστεύει ότι και αυτό μπορεί να διορθωθεί, αν οι αιρετοί αποφασίσουν κάποτε να διοικούν έχοντας την κοινωνία στο πλευρό τους και όχι μοναχά τους ψηφοφόρους τους.»