Απόψε στο Δ.Σ Παλλήνης, η συζήτηση για τη Δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο Γέρακα

Μία υπόθεση που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και να χαρακτηριστεί ως μέρος μιας ακόμη πληκτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης-δεδομένου ότι τα συζητούμενα θέματα εισάγονται και απνευστί ψηφίζονται από την μονίμως σιωπούσα πλειοψηφία της παράταξης του κ. Δημάρχου- τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα.

Σήμερα, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης συνεδριάζει στις 7 μ.μ. στο Γέρακα για να γνωμοδοτήσει αν δέχεται ή δεν δέχεται να δημιουργηθεί στο Γέρακα, Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφυγόπουλων.

Ειδικότερα: να φιλοξενηθούν υπό την ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος 40 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, ομόθρησκα και ομοεθνή, τα οποία, με τον ένα ή άλλο τρόπο αποβιβάστηκαν σε νησιά του Αιγαίου τα τελευταία δύο χρόνια δίχως τις οικογένειες τους και ήδη, φιλοξενούνται σε προσωρινές δομές υπό την ευθύνη ΜΚΟ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών, κ. Gianluca Rocco συνυπογράφουν το πρακτικό συνεργασίας μεταξύ του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δ.Ο.Μ. στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την άμεση λειτουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων -η μια στο Γέρακα- με την κάθε δομή να φιλοξενεί περίπου 40 παιδιά. Στα δεξιά της φωτογραφίας ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης, Νεας Ιωνίας & Φιλαδελφείας και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, Διευθυντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» με αίτημα του οποίου συγκλήθηκε η άτυπη ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο Παλλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Εκκλησίας, οι γονείς κάποιων από τα 40 παιδιά βρίσκονται ως πρόσφυγες σε χώρες της Ευρώπης και κάποιοι άλλοι φέρονται ως θύματα βομβαρδισμών σε εμπόλεμες περιοχές.

Το ζήτημα της Δομής στο Γέρακα συζητήθηκε πριν περίπου 15 ημέρες σε άτυπη σύσκεψη στο Δήμο Παλλήνης με πρωτοβουλία του εξουσιοδοτημένου από την Αρχιεπισκοπή Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών και Διευθυντή του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», κ.κ. Παντελεήμωνος Παπασυνεφάκη, ο οποίος και φέρεται να διαχειρίζεται την όλη ευθύνη λειτουργίας της Δομής στο Γέρακα.


Ο Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, Διευθυντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων»

Στην σύσκεψη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Α. Ζούτσος και οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Αρχιμανδρίτη, Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη για τους τρόπους, τα μέσα και τους πόρους λειτουργίας της Δομής.

Δυστυχώς, τις τελευταίες 10 ημέρες το ζήτημα της Δομής «στοχοποιήθηκε» από μικρή ομάδα πολιτών της τοπικής κοινωνίας, αντιμετωπίστηκε ως «πρόβλημα εθνικών διαστάσεων και απόπειρας αφελληνισμού» και με την υποκίνηση ολιγάριθμης ομάδας ελεγχόμενης από τον ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, -πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χρυσής Αυγής»- υπό την επωνυμία «Ε.ΛΑ.ΣΥΝ./Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών/elasyn.com», κλήθηκαν οι πολίτες να αντιδράσουν «με κάθε τρόπο» στη δημιουργία της Δομής.

Η όξυνση που προκλήθηκε από τη δράση των συγκεκριμένων ακραίων κύκλων αποδοκιμάστηκε έντονα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο από πολιτικούς σχηματισμούς και πολιτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα, την έκδοση ανακοινώσεων τους με τις οποίες καλούνται οι πολίτες να παρευρεθούν στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «για να απαντηθεί η ακροδεξιά πρόκληση.»

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις

Κομματικές Οργανώσεις Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Την Πέμπτη 5 Μαρτίου κουβεντιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Παλλήνης τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων στην περιοχή Δέση του Γέρακα. Η δομή θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ηλικιών από 8 έως 12 χρονών. Ο αριθμός τους θα ξεκινήσει από 20 παιδιά και θα φτάσει στα 40 παιδιά το μέγιστο.

Τα προσφυγόπουλα δεν χρειάζονται ούτε την κοσμοπολίτικη φιλανθρωπία ούτε τον οίκτο. Είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κοινός ο εχθρός και κοινός ο αγώνας και η προοπτική του. Μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά, ανεργία και εκμετάλλευση.

Σήμερα απαιτείται με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, της Περιφέρειας Αττικής και της δημοτικής αρχής Παλλήνης ο καθένας από τη μεριά του να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Άμεσα να παρθούν μέτρα για:

Την άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων δικαιολογητικών για την επανένωση όσων από τα προσφυγόπουλα οι γονείς βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών.

Κομβικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Αν το παιδί δεν συστηματοποιήσει τη γνώση της μητρικής του γλώσσας, τότε θα είναι φτωχό και στη γλώσσα της χώρας υποδοχής.

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Με σεμινάρια, έκδοση παιδαγωγικού βοηθητικού υλικού, βιβλίων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πάσης φύσεως ανάμειξη πρεσβειών, όπως της αμερικανικής, για την “επιμόρφωση των εκπαιδευτικών”.

Την ύπαρξη και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις παραδόσεις, τον Πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιούνται μέσα στο σχολείο και τις δομές, σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους Πολιτισμού.

Εξωσχολικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Αξιοποίηση του Αθλητισμού ως εργαλείου.

Μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στο χώρο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση.

Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κλπ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τα σωματεία, τους φορείς, τους γονείς και τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να υποδεχτούν στη γειτονιά μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Οι άνθρωποι του μόχθου μπορούν να δουν ότι εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα ενός απάνθρωπου συστήματος, οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Εχθρός είναι η πολιτική που από τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να απομονώσουν, όπως έχουν ξανακάνει, αντιδραστικές, ακροδεξιές φωνές και δράσεις που επιδιώκουν να στρέψουν τμήματα του λαού κατά των θυμάτων, που γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, αυτών που με όχημα το Προσφυγικό παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια.

Καλούμε συνδικάτα, σωματεία, φορείς της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 5 Μαρτίου».

Η Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατ. Αττική

“Καλούμε σε δημόσια παρέμβαση-συγκέντρωση που θα κάνουμε στη μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παλλήνης, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η λειτουργία δομής φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στον Γέρακα. Ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων και στη λειτουργία της δομής έχει ξεσπαθώσει όλος ο ρατσιστικός και φασιστικός συρφετός του Γέρακα και των περιχώρων (η ΕΛΑΣΥΝ του «πρώην» χρυσαυγίτη Λαγού, η ΕΣΑ, η Ραχήλ Μακρή και κάποιοι ψεκασμένοι) και στην περιοχή έχουν κυκλοφορήσει διάφορα ξενοφοβικά καλέσματα για το Δ.Σ.

Ήδη την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήσαμε αντισυγκέντρωση στο δημοτικό συμβούλιο, για το ίδιο θέμα, ύστερα από καλέσματα ρατσιστών, όπου και καταγράψαμε την πρόθεσή μας να μην αφήσουμε σπιθαμή δημόσιου χώρου στους φασίστες και τους ρατσιστές (βλ. φωτογραφία). Εκείνη την ημέρα, όμως, το θέμα δεν συζητήθηκε στο δ.σ.

Εκτιμούμε ότι —δεδομένης και της εξελισσόμενης θηριωδίας στα νησιά και στον Έβρο— είναι σημαντική η παρουσία κάθε αντιφασίστα και αντιρατσίστριας σε αυτή την αντιπαράθεση με τον ξενοφοβικό λόγο.

Σας καλούμε να στηρίξετε την αντιφασιστική παρέμβασή μας.

Συγκεντρωνόμαστε έξω από το δημαρχείο Παλλήνης (Ιθάκης 12, Γέρακας) την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στις 6:30 μ.μ.”

Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική

email: antifanattiki@riseup.net