Από δοκιμές πυρομαχικών σε πεδίο βολής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων στο Λαύριο, η χθεσινή φωτιά

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που πρωτοδημοσιεύθηκαν χθες στον “Νεολόγο”ότι η φωτιά στην περιοχή Πούντα Ζέζα του Λαυρίου προκλήθηκε από δοκιμές πυρομαχικών σε πεδίο βολής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ).

Σημερινές, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη στιγμή κατά την οποία οι υπεύθυνοι της ΕΒΟ πραγματοποιούσαν δοκιμές βλημάτων που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα «Απάτσι».

Άγνωστο, γιατί, κάποιες από τις βολίδες δεν κατέληξαν στο προστατευτικό τοιχίο που υπάρχει στο πεδίο βολής, αλλά στο παρακείμενο δάσος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στο σημείο απ’ όπου ξεπήδησαν οι φλόγες μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να διεξαγάγει επείγουσα έρευνα και να σχηματίσει δικογραφία εις βάρος των υπαιτίων.

Το πόρισμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χθες το απόγευμα, πάντως, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά. Δεν υπήρχε μεγάλο ενεργό μέτωπο παρά μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες.

Νωρίτερα πάντως και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος σημειωτέον μετέβη εκτάκτως στην περιοχή, εκκενώθηκαν προληπτικά η παιδική κατασκήνωση «Ακρογιάλι», οι συνοικισμοί Αγριλέζα, Καμάριζα και Αγιος Γεράσιμος.

Επιπλέον, απομακρύνθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν σε άτυπο καταυλισμό που λειτουργεί σε έκταση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 49 πυροσβέστες με 19 υδροφόρες, ένα μηχανοκίνητο και δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που διευκόλυνε τον έλεγχο της πυρκαγιάς πριν οι φλόγες καταστρέψουν τον εθνικό δρυμό του Σουνίου.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου

“Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο πεδίο βολής κατά την διάρκεια δοκιμαστικών βολών.

Για το συγκεκριμένο πεδίο βολής έχουν γίνει επανειλημμένος καταγγελίες στο παρελθόν από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από το Εργατικό Κέντρο για το αν πληρεί της προϋποθέσεις να γίνονται βολές χωρίς όμως εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχουμε πάρει τις ανάλογες απαντήσεις από την εταιρία.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του λαού της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού και της περιουσίας των εργαζομένων καθώς επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα να διαλευκανθούν και όλα τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά.”