Ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα σύνδεσης του Δήμου Παλλήνης με το φυσικό αέριο λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος μεγάλου αριθμού δημοτών

Δεν φταίει ο κορωνοϊός για το έργο του φυσικού αερίου στο Δήμο Παλλήνης που εδώ και λίγους μήνες έχει παγώσει, καθιστώντας την εξέλιξη του αβέβαιη, διατείνονται ηγετικά στελέχη της Εταιρείας που διαχειρίζεται την ευθύνη υλοποίησης του.  

Η ευθύνη, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, πιστώνεται στους ίδιους τους δημότες οι οποίοι, ενώ είχαν προεκλογικά (!) συνυπογράψει το αίτημα που διακινούσε ο Δήμος Παλλήνης από γειτονιά σε γειτονιά για τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στο Γέρακα και στην Παλλήνη, όταν οι δρόμοι σκάφτηκαν και εγκαταστάθηκαν οι σωλήνες μεταφοράς του αερίου, αρνούνται να καταθέσουν αίτημα σύνδεσης -αυτό συνεπάγεται δημιουργία εσωτερικού δικτύου, δηλαδή σύνδεση με τον οικιακό τους χώρο- εξ αιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, απόρροια της εξελισσόμενης κρίσης.

Το ποσοστό των «αρνούμενων» να συνδεθούν ανέρχεται περίπου στο 60% και δεδομένου ότι ο …πήχης είναι αρκετά υψηλός, η εταιρεία αρνείται επί του παρόντος να προχωρήσει σε νέες επεκτάσεις του δικτύου παρά το γεγονός ότι για την υλοποίηση τους έχουν υπογράψει τα σχετικά αιτήματα.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το ποσοστό του 35% με 40% που έχει ζητήσει σύνδεση με το δίκτυο, κι εδώ υπάρχει σημαντική καθυστέρηση δεδομένου ότι μόνο σε ένα τμήμα της Παλλήνης «ρέει» σήμερα το φυσικό αέριο και καθόλου στο Γέρακα. Η εταιρεία αποφεύγει να προσδιορίσει την ημερομηνία που οι αγωγοί του φυσικού αερίου θα τεθούν σε λειτουργία, σε κάθε περίπτωση, αργά-γρήγορα, η εκκρεμότητα, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Αναφορικά με το οικονομικό κόστος που απαιτείται για σύνδεση με το δίκτυο, κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 € με ένα μέρος του ποσού αυτού -περίπου 400€- να επιχορηγείται από την Εταιρεία.

Για το όλο θέμα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι και σήμερα, ο κ. Χριστόφορος Πολυδώρου -ο μεταμοσχευμένος αθλητής (πρωταθλητής) που ο Δήμος Παλλήνης αρνήθηκε πεισματικά να του επιτρέψει να αθλείται στους αγωνιστικούς χώρους του Δήμου Παλλήνης, εν όψει των πανευρωπαϊκών αθλητικών διοργανώσεων – αναφέρεται με στοιχεία στα προκύψαντα προβλήματα και με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αναδεικνύει αιτίες και προοπτικές του έργου στο Δήμο Παλλήνης.
Αξίζει να τον …παρακολουθήσετε.

“Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, η εταιρία με τις επεκτάσεις του δικτύου, προσδοκούσε ότι οι δημότες θα μετατρέψουν τις αιτήσεις ενδιαφέροντος σε αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν αποκαρδιωτικό μιας και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ίδια την εταιρία, οι πραγματικές αιτήσεις σύνδεσης ήταν πολύ λίγες, σε ποσοστό μάλιστα που δεν ξεπερνά το 35-40% κατά μέσο όρο, στο τμήμα του δικτύου που έχει ήδη υλοποιηθεί.

Μάλιστα, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, έμαθα ότι ο κύριος λόγος που την ανάγκασε να “παγώσει” τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Παλλήνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο ως ασύμφορο, ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον των δημοτών για σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο του φυσικού αερίου και σε μικρό βαθμό η επιδημία του Κορωνοϊού.

Πριν από δύο χρόνια, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και παρόλο που δεν υπήρχε εγκατεστημένο δίκτυο στο δήμο Παλλήνης, συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 αιτήσεις δημοτών οι οποίοι με αυτό το τρόπο εξέφραζαν την πρόθεσή τους για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι αιτήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή, ως μοχλός πίεσης προς την Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής (Ε.Δ.Α.Α.) ώστε να ξεκινήσει το έργο. Παρά τις αρνητικές προβλέψεις που υπήρχαν, η κίνηση αυτή λειτούργησε καταλυτικά για την έναρξη του έργου, όπως άλλωστε δήλωσε και ο γενικός διευθυντής της Ε.Δ.Α.Α., κ. Δημήτρης Παπακώστας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Γέρακα.

Η Ε.Δ.Α.Α ξεκίνησε το έργο, έχοντας στον αρχικό σχεδιασμό της την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου μήκους περίπου 9 χλμ. Ταυτόχρονα, ο δήμος Παλλήνης καλούσε τους δημότες του να υποβάλουν και νέες δηλώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύνδεση προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πιεστεί περισσότερο η εταιρία και να επεκτείνει το δίκτυο σε όλη τη δημοτική ενότητα Παλλήνης.

Το κάλεσμα αυτό είχε άμεση ανταπόκριση στους δημότες. Το ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερες από 6.000 νέες αιτήσεις (άρα και δυνητικά νέες συνδέσεις).

Με τον τρόπο αυτό η εταιρία άρχισε να σχεδιάσει και παράλληλα να υλοποιεί νέες επεκτάσεις σε Παλλήνη και Γέρακα, επωμιζόμενη πλήρως το κόστος της επέκτασης. Οι νέες αυτές επεκτάσεις αύξησαν το μήκος του δικτύου σε περισσότερα από 30 χλμ.

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, η εταιρία με τις επεκτάσεις του δικτύου, προσδοκούσε ότι οι δημότες θα μετατρέψουν τις αιτήσεις ενδιαφέροντος σε αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν αποκαρδιωτικό μιας και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ίδια την εταιρία, οι πραγματικές αιτήσεις σύνδεσης ήταν πολύ λίγες, σε ποσοστό μάλιστα που δεν ξεπερνά το 35-40% κατά μέσο όρο, στο τμήμα του δικτύου που έχει ήδη υλοποιηθεί.

Μάλιστα, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, έμαθα ότι ο κύριος λόγος που την ανάγκασε να “παγώσει” τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Παλλήνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο ως ασύμφορο, ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον των δημοτών για σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο του φυσικού αερίου και σε μικρό βαθμό η επιδημία του Κορωνοϊού.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός δημοτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σύνδεσης και ανέμεναν την νέα επέκταση του δικτύου.

Επειδή όμως Verba Volant, Scripta manent, προκειμένου να επιβεβαιώσω όλα τα παραπάνω υπέβαλα έγγραφο ερώτημα προς την Ε.Δ.Α.Α. σχετικά με το πότε θα περάσει το δίκτυο φυσικού αερίου από την οδό μου, η οποία είναι κεντρικός δρόμος του Γέρακα.

Σημειωτέον ότι μέρος της συγκεκριμένης οδού διαθέτει ήδη δίκτυο φυσικού αερίου, και σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» που υπήρχαν για το υπόλοιπο τμήμα η υλοποίηση είχε σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί στην πρώτη επέκταση του δικτύου.

Το ακροτελεύτιο της απάντησης ήταν:
«Με αφορμή το ερώτημά σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής της εταιρείας μας δεν προβλέπεται άμεσα η επέκταση δικτύου φυσικού αερίου επί της οδού ενδιαφέροντός σας.

Παρόλα αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Εταιρεία μας καταρτίζει πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής στην Αττική … »

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, παρά μόνο εάν και εφόσον υπάρξουν πραγματικά νέες αιτήσεις σύνδεσης (όχι απλά εκδήλωσης ενδιαφέροντος) με το υπάρχον δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, το έργο θα χαρακτηριστεί και πάλι επικερδές από την εταιρία, και η δυνατότητα υλοποίησης της νέας επέκτασης, σε όλο το Δήμο Παλλήνης, θα είναι πλέον ορατή.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθούν όλοι οι δημότες από τα πλεονεκτήματα χρήσης του φυσικού αέριου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι για τον κάθε ενδιαφερόμενο, τα καταβαλλόμενα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο είναι μηδενικά λόγω του ότι τα αναλαμβάνει πλήρως η Ε.Δ.Α.Α. (π.χ. για οικιακή χρήση με θέρμανση το κόστος που αναλαμβάνει ανέρχεται στα 440€).

Βέβαια, για να προβεί ένας δημότης σε σύνδεση ενός ακινήτου στο δίκτυο φυσικού αερίου, με σκοπό την άμεση χρήση του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εγκατάστασης εσωτερικού δικτύου, το κόστος της οποίας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και δεν είναι λίγες οι φορές που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη σύνδεση ενός ακινήτου με το δίκτυο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι σε αυτή ακριβώς την παράμετρο έπαιξε σημαντικό ρόλο η επιδημία του Κορωνοϊού και τα οικονομικά αποτελέσματα που επέφερε. Ίσως η εταιρία, εάν δεν το έχει κάνει, θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν της.

Παρ’ όλα αυτά όμως, για τη διευκόλυνση των δημοτών και πελατών της, η Ε.Δ.Α.Α. υλοποιεί προγράμματα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης με τα οποία μπορεί να καλυφθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του κόστους κατασκευής εσωτερικού δικτύου.

Το αν θα αποκτήσει λοιπόν ή όχι κάθε δημότης του δήμου Παλλήνης δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο, εξαρτάται τόσο από τους δημότες και τον αριθμό των πραγματικών αιτήσεων σύνδεσης που τελικά θα υποβληθούν όσο και από τις συνδυασμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής που στόχο θα έχουν τη συνέχιση του έργου.

Χ. ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ