Σοβαροί προβληματισμοί για τις «συνθήκες» που προκάλεσαν το αίτιο θανάτου του Εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια/ Ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος

Σοβαροί προβληματισμοί για τις «συνθήκες» που προκάλεσαν το αίτιο θανάτου του Εισαγγελέως Εφετών Σωτήρη Μπάγια, αναδεικνύονται εμμέσως πλην σαφώς σε σημερινή ανακοίνωση της οικογένειας του, η οποία εκδόθηκε για να επισημανθούν ανακριβείς πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα σε μεγάλο τμήμα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Στην ανακοίνωση της οικογένειας –η σύζυγος του εκλιπόντος, Ευγενία Παπαγεωργίου, είναι και αυτή Εισαγγελέας Εφετών– δηλώνεται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό ότι ο Σωτήρης Μπάγιας δεν προσβλήθηκε από ερλιχίωση (δηλαδή, τραύμα από μολυσμένο τσιμπούρι) γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ειδική αιματολογική εξέταση που του έγινε με υπόδειξη των λοιμωξιολόγων του Νοσοκομείου METROPOLITAN.

Αντιθέτως, οι εξετάσεις έδειξαν ότι προσβλήθηκε από αναπλάσμωση (anaplasma) ασθένεια που σπάνια προσβάλει τα οικόσιτα ζώα και σε καμία περίπτωση -σύμφωνα με τους γιατρούς- δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Όμως, στην περίπτωση του Σωτήρη Μπάγια δεν υπήρξε «μέσον» μετάδοσης στο περιβάλλον που ζούσε.

Το οικόσιτο σκυλί –ζει στην αυλή της οικίας της οικογένειας αρκετά χρόνια- όπως αποδείχθηκε από τις αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν στο Ειδικό Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή κ. Ν. Σπανάκη, ουδέποτε νόσησε από ερλιχίωση ή αναπλάσμωση από την οποία προσβλήθηκε ο δικαστικός λειτουργός.

Παρατηρείται έτσι το οξύμωρο γεγονός, το οικόσιτο ζώο της οικογένειας να είναι απολύτως υγιές και η ασθένεια της αναπλάσμωσης να πλήξει τον Εισαγγελέα Εφετών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωτήρης Μπάγιας καθημερινά από νωρίς το πρωί ως και αργά το απόγευμα ήταν απασχολημένος στο χώρο της Δικαιοσύνης, με απλά λόγια δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται σε επαφή με αδέσποτα ή και δεσποζόμενα ζώα. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: υπό ποίεςς «συνθήκες» μολύνθηκε από αναπλάσμωση ο Εισαγγελέας Εφετών ;

Στην ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση της οικογένειας, φυσικά ούτε ερωτήματα θέτονται, ούτε «υποψίες» ή ευθείς υπαινιγμοί διατυπώνονται. Μία φράση μόνο επιδέχεται ερμηνειών και «εν γένει» προβληματισμών:

«εξακολουθεί το αίτιο του θανάτου του απλώς να πιθανολογείται»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος.

«Η οικογένεια του εκλιπόντος Εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια ζητεί την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα αίτια του θανάτου του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα.

Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα και μετέδωσαν σχετικά δημοσιεύματα / ρεπορτάζ, βασιζόμενα σε ανακριβείς πληροφορίες και χωρίς να διασταυρώσουν τις πληροφορίες αυτές με την οικογένεια του εκλιπόντος, υποστήριξαν ότι αίτιο θανάτου υπήρξε η ερλιχίωση από δήγμα (τραύμα) μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού), ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους αλλά και άλλα ζώα και είναι πλήρως ιάσιμη. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι η μόλυνση οφείλεται στον σκύλο της οικογένειας, ο οποίος δήθεν νοσούσε από ερλιχίωση.

Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα έγκριτου κτηνιατρικού εργαστηρίου των Αθηνών, όπου εξετάσθηκε δείγμα αίματος του ασθενούς με τη μέθοδο PCR κατόπιν υποδείξεως των υπευθύνων λοιμωξιολόγων του Νοσοκομείου METROPOLITAN – δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαστήριο για ανθρώπους, λόγω της ανυπαρξίας της ασθένειας στην πατρίδα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, σε ανθρώπους – ο εκλιπών ασθενής ήταν αρνητικός στην νόσο της ερλιχίωσης σκύλου (ερλίχεια canis).

Στη συνέχεια απεστάλη δείγμα αίματος του οικόσιτου σκύλου μας στο αντίστοιχο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γουδί, κατόπιν υποδείξεως των υπεύθυνων λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου. Το αίμα του σκύλου εξετάσθηκε για ερλίχεια canis και anaplasma (αναπλάσμωση) και βρέθηκε αρνητικό και στις δύο νόσους.

Αντίθετα, ο εκλιπών ασθενής βρέθηκε θετικός στην αναπλάσμωση, ασθένεια γενικά σπάνια σε σκύλους και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Το βέβαιο είναι ότι ουδέποτε είχε δηχθεί ο εκλιπών από κρότωνα και, συνεπώς, εξακολουθεί το αίτιο του θανάτου του απλώς να πιθανολογείται. Συνεπώς, ο σκύλος μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στον θάνατο του συζύγου και πατέρα μας Σωτήρη Μπάγια.

Εν κατακλείδι, ζητούμε από τα μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν το εν λόγω ανακριβές ρεπορτάζ να προβούν άμεσα σε προσήκουσα επανόρθωση, καθώς η προκληθείσα παραπληροφόρηση (η οποία μας μεταφέρεται καθημερινά από τον περίγυρό μας) σχετικά με τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, ο οποίος εσφαλμένα αποδίδεται σε ένα «μέλος» της οικογένειάς μας, εντείνει έτι περαιτέρω την στενοχώρια και τον πόνο μας.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Σωτήρη Μπάγια»

Ευγενία Παπαγεωργίου
Ελεάνα Μπάγια
Δημήτρης Μπάγιας