14.000 στειρωμένα αρσενικά κουνούπια στον ορίζοντα της Βραυρώνας την Παρασκευή, 14 Σεπτ.

Πιλοτική εφαρμογή μιας ενδιαφέρουσας επιστημονικής έρευνας με επίκεντρο τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης εξελίσσεται μεταξύ του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Εντομολογίας και Εφαρμοσμένης Ζωολογίας).

Πρόκειται για εφαρμογή μεθόδου εξαπόλυσης στείρων εντόμων (Sterile Insect Technique – SIT) – ήδη, έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές ενέργειες- με ζητούμενο τον έλεγχο του πληθυσμού του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης (Aedes albopictus.)

Επιπλέον, στόχος της συγκεκριμένης πιλοτικής εφαρμογής είναι ο συνδυασμός της στρατηγικής του SIT και με άλλες μεθόδους διαχείρισης κουνουπιών όπως για παράδειγμα, η ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση των εστιών παραγωγής κουνουπιών στις οικίες τους.

Η περιοχή η οποία έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιλοτική αξιολόγηση της νέας αυτής μεθόδου βρίσκεται στην Βραυρώνα (Δήμος Μαρκοπούλου) και το χρονικό διάστημα εφαρμογής είναι η περίοδος Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2018.

Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά σχεδιάζει, εφαρμόζει και αξιολογεί στις εγχώριες συνθήκες τη συγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης του ασιατικού κουνουπιού τίγρης όπως λίγες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν. (Ιταλία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Μαυρίκιος, Μεξικό και Βραζιλία).

1-7793193

Έτσι, περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες αποτυχίας όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη μεταφορά-αντιγραφή αντίστοιχων προγραμμάτων από άλλες χώρες χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση-προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Η υλοποίηση της πρώτης δράσης είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 5.00 μ.μ., στον οικισμό Βραυρώνας (GPS: https://goo.gl/maps/DCsAUiDQmaF2) με αποτέλεσμα, ο ουρανός της Βραυρώνας αναμένεται να «καλυφθεί» από στειρωμένα κουνούπια, το πλήθος των οποίων θα ξεπεράσει τις 14.000!

Η παρακολούθηση και η συμμετοχή στην δράση δεν απαιτεί καμιά προετοιμασία ή μέσα προστασίας, καθώς τα στείρα άτομα κουνουπιών που θα εξαπολυθούν είναι μόνο αρσενικά (τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, καθώς μόνο τα θηλυκά κουνούπια λαμβάνουνε αίμα) και έχουν στειρωθεί με μεθόδους που βασίζονται στη χρήση ραδιενέργειας, κυρίως με X-rays από μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα και όχι με γενετικές μεθόδους.