Μέχρι τέλος 2019 θα έχουν απομακρυνθεί οι πυλώνες υπέρ-υψηλής τάσης της ΔΕΗ από τη Νέα Πεντέλη

Πυλώνες υπέρ-υψηλής τάσης στη Νέα Πεντέλη

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης η σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 806.400 ευρώ μεταξύ του Δήμου και του ΑΔΜΗΕ για την απομάκρυνση των πυλώνων υπέρ – υψηλής τάσης από τη Νέα Πεντέλη. Το συνολικό ποσό του έργου ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, με το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο να προέρχεται από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, καθώς το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το θέμα της αλλαγής δρομολόγησης των δύο γραμμών υπέρ-υψηλής τάσεως 400 kV, οι οποίες διέρχονται εντός του οικιστικού ιστού της Ν. Πεντέλης ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Δ.Κ. Ν. Πεντέλης εδώ και δεκαετίες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά τη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής για συμμετοχή στη χρηματοδότησή του έργου και σε συνέχεια των επίμονων αιτημάτων του Δημάρχου, ανασύνταξης και επικαιροποίησης της μελέτης και προώθησης κοινής Απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, φαίνεται να πήρε το δρόμο υλοποίησης του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης στην τοποθέτησή του τότε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε τονίσει:

Την σημαντικότητα της απόφασης για ένα τόσο σοβαρό για την κοινωνία θέμα.
Την στήριξη της προσπάθειας του Δημάρχου και από την νυν και από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου και ψήφισε το θέμα.

«Ακόμα και αν χρειαζόταν να πάρουμε δάνειο και για όλο το ποσό, η εισήγησή μου θα ήταν θετική. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό για την πατρίδα μας, το οποίο θα αποτελέσει πιλότο και για άλλους Δήμους» χαρακτήρισε την απομάκρυνση των πυλώνων ο Δήμαρχος Πεντέλης.

«Το έργο είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό» τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε τους οικονομικούς όρους της σύναψης του σχετικού δανείου λέγοντας «τα έξοδα σύναψης του δανείου είναι μόλις 10.000 ευρώ.

Η έναρξή του έχει περίοδο χάριτος έναν χρόνο (1-1-2020) και το 2019 θα πληρώσουμε μόνο τόκους για ότι ποσά εκταμιευτούν. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2019 προβλέπω ότι θα έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση του δανείου και αν όλα πάνε καλά τον Φεβρουάριο υπογράφεται η σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου.

Δεν είναι απλώς η προσφορότερη, αλλά είναι προσφέρουσα λύση για τον Δήμο. Μια λύση στρατηγικής επιλογής που ικανοποιεί τους πολίτες και βελτιώνει περιβαλλοντικά τη ζωή της πόλης».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μουαμελετζής, προέβλεψε ότι «μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης των πυλώνων.
Το έργο αυτό διεκδικείται από το 2007 και η υλοποίηση του οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Ένα έργο το οποίο θα απαλλάξει από την περιβαλλοντική μόλυνση τον οικιστικό ιστό της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης και της ευρύτερης περιοχής.»