Αυθαιρεσίες στη διαχείριση της ύδρευσης αποδίδει στη δημοτική αρχή Παλλήνης, ο κ. Π. Μερτύρης

Το ρητορικό ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Παλλήνης, κ. Παναγιώτη Μερτύρη, «τελικά ο έντιμος πολίτης που πληρώνει το νερό στον δήμο είναι βλάξ;», αφενός επαναφέρει στο προσκήνιο την ύπαρξη ενός χρόνιου προβλήματος αναφορικά με τη διαχείριση της παρεχόμενης ύδρευσης στις περιοχές του Δήμου που υδρεύονται με μεσάζοντα το Δήμο και όχι την ΕΥΔΑΠ και αφετέρου τη συντήρηση μιας πελατειακής σχέσης με συνδετήριο κρίκο την αλληλοεξυπηρέτηση! «Διαγράφουμε την οφειλή σου, μη με ξεχάσεις στην εκλογή μου…»

Πρόκειται για ιστορία συντηρούμενη επί σειρά ετών στο περιθώριο της οποίας, το ρητορικό ερώτημα του κ. Π. Μερτύρη «μήπως είμαι βλάξ;» που μένω εκτός αυτής της συνδιαλλαγής, παραμένει επίκαιρο και σταθερά αναπάντητο! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, «οι διαγραφές χρεών σε 1.006 δημότες κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2015 ανέρχονται σε 486.965 €» ποσό ιδιαίτερα μεγάλο και κατά συνέπεια πληρωμένο από τους υπόλοιπους δημότες που «ενθυλακώνονται» στο πνεύμα αλλά και στην ουσία του ερωτήματος , «μήπως είμαστε βλάκες;»

Στο πλαίσιο ..εφαρμογής αυτής της «πλατφόρμας» σχετικά πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη και με ελάχιστη πλειοψηφία, ακύρωσε, διέγραψε, οφειλή τιμολογίου ύδρευσης βουλευτή της Ν.Δ. που διαμένει στην Παλλήνη, ύψους 3.500 €!

«Κακοδιοίκηση – κακοδιαχείριση του νερού στο δήμο μας με ανείσπρακτες οφειλές νερού από το 2003, με πλήθος υδρομετρητών που δεν καταγράφουν την κατανάλωση του νερού παρά μόνο το πάγιο, αναπόφευκτα αναδεικνύουν ερωτήματα του τύπου, υπάρχει αδυναμία ελέγχου ή σκοπιμότητα, στα οποία η δημοτική αρχή αποφεύγει να απαντήσει.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το αποτέλεσμα: τη ζημιά την πληρώνουν οι συνεπείς πολίτες.

Μετά από πιέσεις και υποδείξεις μας, ο Δήμος υπέγραψε συμβάσεις με ιδιώτη εργολάβο, προκειμένου να ελέγξει και καταγράψει λάθη και παραλήψεις, κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι δημότες γιατί από πού αλλού μπορούν να καλυφθούν τα χρήματα του κόστους του νερού.

Επιπρόσθετα: η δημοτική αρχή προβαίνει σε αντικαταστάσεις υδρομετρητών, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν προηγουμένως έχει υπάρξει κατανάλωση και πόση, καθώς και σε ποιό βάθος χρόνου αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση προκειμένου να γίνει η ανάλογη χρέωση στους συγκεκριμένους χρήστες-δημότες και με πνεύμα δικαίου να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι δημότες.

Κακοδιοίκηση – κακοδιαχείριση σε όλο της το μεγαλείο!

mertiris_takis_mikri__-2262355

 

Τελευταίο δείγμα της κακοδιαχείρισης στην ύδρευση, καταγράφηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2017.

Ειδικότερα: στο 15ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και στην σχετική εισήγηση, γίνεται αναφορά στη διαγραφή οφειλών ύδρευσης και επαναβεβαίωση τους (!) προκειμένου να υπαχθούν στο άρθρο 52 του Ν 4483/2017 για ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ.

Η περίπτωση αφορά οφειλές 10 δημοτών από το έτος 2003 έως και το 1ο τετράμηνο 2017. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, οι συγκεκριμένες οφειλές αφορούν περίπου 200 τετράμηνα και οι οποίες, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 86 του Ν. 2362/1995 υπάρχει ο κίνδυνος «όταν η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου μαζί με τα συμβεβαιούμενα πρόστιμα, συμπληρώσει πενταετία από τη λήξη του οικονομικού έτους στη διάρκεια του οποίου βεβαιώθηκε η απαίτηση» να παραγραφούν!

Ατυχώς, τα προβλήματα της ύδρευσης δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρθηκαν. Είναι και οι διαγραφές χρεών 2013-2015. Συγκεκριμένα σε 1006 δημότες έχουν διαγραφεί 486.965 ευρώ!!

Όλες οι περιπτώσεις που εκτέθηκαν παραπάνω, έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της συμπολίτευσης και σε πλήρη αντίθεση προς όσα αναφέρει/προβλέπει ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ειδικότερα, το άρθρο 147 του Νόμου 3463/2006 περί διαγραφής χρεών και την υποχρέωση επί των εισπράξεων.

Δυστυχώς, όσο υπάρχει ατιμωρησία στην αυθαιρεσία και αδιαφορία στον έλεγχο και στην πάταξη των κακώς κειμένων, οι νόμοι θα μπαίνουν στο περιθώριο και το έλλειμμα Δημοκρατίας θα διατηρείται στο προσκήνιο.

Τολμώ να πω δίχως ίχνος αντιπολιτευτικού τακτικισμού, ότι στους Δημότες του Δήμου Παλλήνης, δεν άξιζε τέτοια διοίκηση