fbpx

Κατά των πλευρικών διοδίων σε Βαρυπόμπη-Άγιο Στέφανο η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου

Την αντίθεση της στην τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Κηφισιά (Βαρυμπόμπη) και Άγιο Στέφανο εκφράζει με ανακοίνωση της η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου με την ηχηρή επισήμανση ότι μια τέτοια απόπειρα, είτε κλασικών πλευρικών διοδίων είτε ηλεκτρονικών δικαίως βρίσκει απόλυτα αντίθετη όλη την κοινωνία, τους Δήμους και την Περιφέρεια.  

“Απαιτούμε -τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση- να αποτραπεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο επιβολής διοδίων – κλασσικών ή ηλεκτρονικών – για το τμήμα της εθνικής Μεταμόρφωση – Αγιος Στέφανος και προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου ” είναι απαίτηση όλων η ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης.”

Ακολουθεί όλη ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Καπανδριτίου

“Για τα χρόνια προβλήματα στο θέμα των μετακινήσεων στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού αλλά και ευρύτερα, εκφράζοντας τη βούληση και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών δηλώνουμε τα εξής:

Παραμένον πρόβλημα διοδίων

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών κατάφεραν να ολοκληρώσουν, τα σταματημένα για χρόνια επί των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έργα στους εθνικούς οδικούς άξονες, μειώνοντας παράλληλα κατά 700 εκ. τις απαιτήσεις των παραχωρησιούχων. Οι χρήστες του εθνικού οδικού δικτύου κινούνται πλέον με ταχύτητα και ασφάλεια. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των λεόντειων συμβάσεων παραχώρησης, οφείλει να συνεχιστεί.

Για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στον Δήμο Ωρωπού πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση ώστε να μπορούν να κινούνται από και προς το κέντρο της πόλης, μέσω της εθνικής, της μόνης ασφαλούς οδού, χωρίς να πληρώνουν διόδια και χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους ή να ταλαιπωρούνται σε επικίνδυνους και ακατάλληλους παράδρομους.

Αναφορικά με τις εξωφρενικές προβλέψεις των συμβάσεων, σκάνδαλο που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Κηφισιά (Βαρυμπόμπη) και Άγιο Στέφανο επισημαίνουμε πως η όποια απόπειρα τοποθέτησης είτε κλασικών πλευρικών διοδίων είτε ηλεκτρονικών δικαίως βρίσκει απόλυτα αντίθετη όλη την κοινωνία, τους Δήμους και την Περιφέρεια σύμφωνα άλλωστε και με σχετικές αποφάσεις των αυτοδιοικητικών αρχών.

Η εθνική στο τμήμα από Μεταμόρφωση έως Άγιο Στέφανο λειτουργεί ως αστική λεωφόρος που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες κόσμο, χωρίς κατάλληλο εναλλακτικό δίκτυο.

Η λύση που συζητείται για ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια στο τμήμα Μεταμόρφωση – Άγιος Στέφανος θα έχει πρακτικά τις ίδιες οικονομικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές αρνητικές επιπτώσεις με τα κλασικά πλευρικά διόδια, καθώς χιλιάδες χρήστες που χρησιμοποιούν καθημερινά ή τακτικά το δρόμο στο τμήμα αυτό, θα κληθούν ξαφνικά είτε να χρεώνονται διόδια είτε να προσπαθούν να τα αποφύγουν από εναλλακτικές διαδρομές που δεν υπάρχουν.

Η πρόταση για απαλλαγή καταβολής διοδίων των δημοτών των όμορων Δήμων δεν αποτελεί λύση θεραπείας καθώς μεγάλο μέρος των χρηστών του δρόμου είναι κάτοικοι άλλων Δήμων.

Απαιτούμε να αποτραπεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο επιβολής διοδίων – κλασσικών ή ηλεκτρονικών – για το τμήμα της εθνικής Μεταμόρφωση – Αγιος Στέφανος. Είναι απαίτηση όλων η ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης γι αυτό.

Γενικότερα, η επί της αρχής σωστή και δίκαιη λύση της ηλεκτρονικής χιλιομετροχρέωσης η οποία προωθείται για το εθνικό οδικό δίκτυο, θα πρέπει να είναι τέτοια που να οδηγεί σε σύστημα δικαιότερο και οικονομικότερο για τους χρήστες σύμφωνα και με την εκφρασμένη βούληση του Υπουργείου. Προαστιακός, αστική συγκοινωνία

Για να καταστεί ο προαστιακός Αθήνα – Χαλκίδα, εξυπηρετικό μέσο για κατοίκους και εργαζόμενους απαιτείται η ουσιαστική πύκνωση των δρομολογίων καθώς και επέκταση του ωραρίου. Τα ανά δίωρο δρομολόγια που υπάρχουν σήμερα, ακόμα και σε ώρες αιχμής, οδηγούν τους πολίτες σε αναζήτηση άλλων τρόπων μετακίνησης.

Τέλος είναι σημαντικό και ζητάμε την τακτική λεωφορειακή σύνδεση των χωριών μας με τον προαστιακό, με σταθερές ανταποκρίσεις, όπως και την σύνδεση με αστικό λεωφορείο.”

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ 2/3/2018