Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά.
Ουσιαστικά η τροπολογία προβλέπει μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.
Δεν μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν πάντως το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως εφόσον προς το παρόν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα.
Παράλληλα, τα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, εφόσον καθίσταται ασυμβίβαστο η κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για τον οριστικά καταδικασθέντα για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά του πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ.) ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά. Οπως ορίζεται, η χρηματοδότηση περιορίζεται στις τακτικές εισφορές των μελών.
Τα κόμματα τα οποία έχουν σε επιτελική θέση πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας διαφήμισης και πολιτικών μηνυμάτων.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θεσπίζει -μεταξύ άλλων- μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο, αυτό υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».