Σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ξανά η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή την κατάθεση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Ευάγγελου Σημανδαράκου, η οποία επανάφερε στο προσκήνιο ερωτήματα για ενδεχόμενη γνώση και ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου στο κύκλωμα των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων.
Στο στόχαστρο ο πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επανέφερε τη στοχευμένη κριτική κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ευθέως για πολιτική συγκάλυψη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως το “Μαξίμου πιάστηκε με τη γίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην πλάτη”. Παράλληλα, ζήτησε ανάληψη ευθυνών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επετέθη στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «παλιά τους τέχνη κόσκινο» και για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης χωρίς αποδείξεις.
Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση καθάρισε το τοπίο, δεν το συγκάλυψε»
Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε στους ενέργειες στους κυβέρνησης για την πάταξη στους παρανομίας, στους τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ πριν φτάσει η δικογραφία στους Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή, καθώς και τον μπλοκαρισμό 9.309 «κόκκινων» ΑΦΜ μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους.
Ο στους επεσήμανε ότι «είναι δύσκολη άσκηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ», αφού η κυβέρνηση καλείται να καθαρίσει ένα «τοπίο διαφθοράς 30 ετών» χωρίς να τιμωρηθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι επιδοτήσεων. «Όποιος λέει ότι με μία απόφαση “δεν πληρώνω τίποτα” καθαρίζει, να απαντήσει στους αγρότες που δεν είναι απατεώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το mail, τα ΑΦΜ και η Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Σημανδαράκος ενημέρωσε εγκαίρως τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο για τα ύποπτα ΑΦΜ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπλοκάρει τις πληρωμές. Επικαλέστηκε ακόμη ότι 730 ΑΦΜ οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης.
«Μία κυβέρνηση που είναι στο κόλπο, δίνει εντολή να μπλοκάρουν πληρωμές και να σταλούν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είχαν γίνει πριν το 2019.
Παραίτηση με φόντο πολιτική ρήξη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε επίσης να εξηγήσει την παραίτηση Σημανδαράκου, διαψεύδοντας ότι ο λόγος ήταν η επιμονή του τελευταίου να μπλοκάρει τα «κόκκινα» ΑΦΜ. Την απέδωσε, αντιθέτως, σε πολιτική ρήξη με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και σε «προβληματική σχέση» μεταξύ τους, άσχετη με την υπόθεση.
Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης καταγγελτικού email, λέγοντας πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και υποστήριξε ότι η δημοσίευση του mail Σημανδαράκου στην Καθημερινή «φωτίζει τη διάθεση του Μαξίμου να καθαρίσει το τοπίο».
Προανακριτική υπό εξέταση – χωρίς δεσμεύσεις από ΝΔ
Η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την πρόταση προανακριτικής κατά των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «η στάση της ΝΔ θα αποφασιστεί με βάση επιστημονική νομική τεκμηρίωση» και όχι με κομματικά κριτήρια, επιφυλασσόμενος για τη χρονική στιγμή που θα δοθεί απάντηση.
Το αφήγημα των «διαχρονικών ευθυνών» και η κοινή γνώμη
Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να «διαβάζει» θετικά τα πρώτα πολιτικά αντανακλαστικά του κοινού. Όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse δείχνει ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται ως διαχρονικό το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ — αφήγημα που φαίνεται να «πιάνει» ιδιαίτερα στη βάση της ΝΔ.
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «πληγή 30 ετών που έχει κοστίσει 2,7 δισ. ευρώ» και δεσμεύτηκε ότι «θα αναζητηθεί κάθε ευρώ από τις παράνομες επιδοτήσεις». Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αυτόν τον σκοπό.