Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Η ΕΕ έκανε ένα βήμα που συνιστά αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», είπε, επισημαίνοντας ότι «αν η Τουρκία επιμένει να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, στον ορίζοντα υπάρχουν κυρώσεις». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα φανεί εν ευθέτω χρόνω».

«Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά και έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα», τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο, δεν στρίβει με τις δυνατότητες ενός ταχύπλοου, αλλά αν στρίψει, αυτή την πορεία θα την κρατήσει σταθερά».

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν σταμάτησε όμως εδώ.

Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο -τον Μάρτιο του 2021- γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ», όπως επίσης θα συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δυνατότητα επέκτασης των κυρώσεων.

Αφού τόνισε ότι «η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», πρόσθεσε ότι «η γείτονα χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Επίσης, θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση».

Συμπλήρωσε πώς «για το προσφυγικό τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία».

Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε ότι «επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου.

Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης”».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Κλιματική αλλαγή
Το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά στην κλιματική αλλαγή. «Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030», δήλωσε.

«Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και αρχίζει να τρέχει από σήμερα.

«Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δις ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών», υπογράμμισε.