Έφη Αχτσιόγλου για το πτωχευτικό: Φέρατε νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες

Έφη Αχτσιόγλου

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Η ΝΔ έκανε την επιλογή να εξακολουθήσει και να επιταχύνει την τακτική τη συμπίεσης των μεσαίων νοικοκυριών και των ανισοτήτων. Έκανε αυτή την επιλογή παρότι έχει τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά. Πριν λίγες ημέρες με το πτωχευτικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την χαριστική βολή.

Ήρθατε να κρεμάσετε από πάνω τους μια τεράστια απειλή. Την απειλή της έξωσης και της πτώχευσης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες, όπως πτωχεύει μια μεγάλη επιχείρηση. Ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως περιέγραψε κατά την ομιλία της, το πτωχευτικό νομοσχέδιο «καταργεί οριστικά την προστασία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια της κρίσης από όλες τις κυβερνήσεις» και συμπλήρωσε: «Την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά και αυτός που την επισπεύδει, δηλαδή εσείς κύριε Σταϊκούρα!».

Για απόλυτο έλεγχο των τραπεζών έκανε λόγο στη συνέχεια της ομιλίας της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται στις τράπεζες ο απόλυτος έλεγχος, αφού εκείνες αποφασίζουν «ποιον πολίτη θα ρυθμίσουν, πως θα τον ρυθμίσουν», καταλήγοντας ότι «τελικά οι πολίτες και πληρώνουν και χάνουν το σπίτι τους».

Σχετικά με όσα κατηγορεί η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 80% του ιδιωτικού χρέους δημιουργήθηκε το 2015, δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε. Είπατε να μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εσείς το καταργείτε. Μετά είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για την κατάργηση της προστασίας. Και εκεί αντιφάσκετε. Δεσμεύθηκε για τα ήδη καταργημένα;».